Dijkhuis

Verhalen

Wat anderen over ons zeggen

 

Wonen, werken, leren en werken als vrijwilliger: het gebeurt allemaal dagelijks in ‘t Dijkhuis, En dat levert mooie ervaringen en verhalen op. Onze cliënten, medewerkers, stagiairs en vrijwilligers vertellen graag hun verhaal over ’t Dijkhuis. Laat u verrassen!

 

 

Stichting Woon-, Zorg-,
En Dienstencentrum ’t Dijkhuis
Gorsselseweg 2
7437BE Bathmen

0570 541 644
info@hetdijkhuis.nl

Vrijwilligers

 • Mirjam Schreuders

  ,,Er gaat niets boven een zelfgemaakte maaltijd met verse groente’

  Vrijwilligers koken samen met bewoners verse maaltijden met groenten uit eigen tuin

  Bij binnenkomst in de Rotonde valt het meteen op: zes tevreden dames genieten onder het genot van een kop koffie nog na van hun zelf gemaakte asperges. Trots vertellen ze dat ze samen met twee vrijwilligers het klassieke aspergegerecht met een gekookt ei, ham, boterjus en krieltjes gemaakt hebben. Deze zes dames vormen samen een van de drie kookclubs die actief zijn in ’t Dijkhuis. Vrijwilliger Berti Wagenvoort coördineert deze activiteit en kookt zelf natuurlijk ook mee.

  ,,Het is mooi om te zien hoe de bewoners genieten van het koken, de voorbereidingen en het eten van hun eigen maaltijd”, vertelt Berti. ,,Ongeveer drie jaar geleden kwam er vanuit een aantal bewoners de wens om zelf te koken onder begeleiding van vrijwilligers. ’t Dijkhuis vond dit een goed idee en nam contact op met het Bathmen Contactteam voor het werven van vrijwilligers. Al snel werden er genoeg mensen gevonden die dit wilden opzetten en begeleiden. Mei 2017 zijn we gestart en waren er al twee kookclubs actief en nu zijn het er drie. Een mannengroep, een vrouwengroep en een gemengde groep. Zij komen om de twee weken bij elkaar om een verse maaltijd te maken en op te eten.”

  Eigen recepten
  Bewoners kiezen zelf wat ze willen eten. De gewone krop sla, geen dressing uit een flesje maar zelf gemaakt met olie, azijn, suiker, ui, mosterd, peper en zout, is favoriet. En liefst sla uit eigen tuin. ,,Ook gebakken aardappels, speklapjes of gebakken vis en witlof met ham en kaas eten ze graag”, zegt Berti. ,,Soms maken we ook onbekende gerechten, zoals Surinaamse roti of Indische kip.

  Moestuin
  Een aantal van deze groenten verbouwt ’t Dijkhuis zelf. Dit tuintje wordt verzorgd door twee vrijwilligers. Zij bespreken met de bewoners wat er verbouwd moet worden. En wat we zelf niet hebben, dat kopen de vrijwilligers in de winkel. ,,We nemen de bewoners vaak mee naar de tuin om zelf de groenten te oogsten”, zegt Berti. ,,Er gaat niets boven een maaltijd met verse groenten, zo horen we vaak van de bewoners. Zij bepalen dan ook hoe we alles klaarmaken en helpen met het snijden van groenten, het draaien van gehaktballen en marineren van het vlees. Sommige bewoners staan zelf ook nog achter het fornuis. Het is geweldig om dit samen met de bewoners te doen. Je ziet ze genieten!”

  Ervaringen delen
  Het is niet alleen het koken zelf, maar ook het sociale element dat het succes van deze activiteit verklaart. ,,De oudste deelnemer wordt dit jaar 100, maar is nog hartstikke fit. Hij vertelt tijdens het koken en het eten zijn levensverhalen”, vertelt Berti. ,,Ook zijn er een tweetal veteranen in de mannen kookclub. Zij delen graag onder het eten hun ervaringen. Maar ook de dames genieten van elkaars gezelschap en praten honderduit. Het is ontzettend dankbaar om dit te doen. Ik hoop nog veel maaltijden te mogen maken met de bewoners hier!”

  Lees meer
 • Mirjam Schreuders

  Blog Nathalie Steffens: welterusten meneer

  Verzorgende had het al bij meneer gecheckt:

  hij had geen zin in bezoek, maar ik mocht wel even komen kijken.
  Hij lag opgekruld in bed. Draaide zich even naar mij toe en zei :

  • Jij bent hier al vaker geweest.
  • Vandaag? vroeg ik
  • Nee, een andere keer.
  • Ja, dat klopt hoor, reageerde ik vrolijk verbaasd

  Ik voelde het echt als een geweldige opening voor een gesprek.
  Keek voorbarig in het rond naar een plek om te gaan zitten.

  • Vindt u het goed als ik even bij u kom zitten?
  • Nee, ik ga slapen.

  Draait zich om, om zijn woorden kracht bij te zetten.

  –     Welterusten meneer.

  Recht door zee, ik hou er van.

  Nathalie Steffens

  (ik doe vrijwilligerswerk bij ’t Dijkhuis, op de plek waar mensen met dementie wonen)

  Lees meer

insturen

deel uw verhaal

Wij vinden uw mening belangrijk en waarderen het dan ook als u uw verhaal wilt delen met ons. Hebt u een verhaal dat betrekking heeft op ‘t Dijkhuis? Deel dit dan met ons. U kunt het verhaal via dit formulier insturen. Wie weet vindt u uw verhaal terug op deze pagina!