Dijkhuis

Verhalen

Wat anderen over ons zeggen

 

Wonen, werken, leren en werken als vrijwilliger: het gebeurt allemaal dagelijks in ‘t Dijkhuis, En dat levert mooie ervaringen en verhalen op. Onze cliënten, medewerkers, stagiairs en vrijwilligers vertellen graag hun verhaal over ’t Dijkhuis. Laat u verrassen!

 

 

Stichting Woon-, Zorg-,
En Dienstencentrum ’t Dijkhuis
Gorsselseweg 2
7437BE Bathmen

0570 541 644
info@hetdijkhuis.nl

Medewerkers

 • Mirjam Schreuders

  Henk Nijenhuis viert 40-jarig jubileum bij ’t Dijkhuis


  Van kok tot Technische Dienst en nog steeds op handen gedragen

  Talloze maaltijden heeft hij gekookt, duizenden technische probleempjes van bewoners opgelost, mooie markante mensen ontmoet en veel collega’s uit de brand geholpen met kleine praktische zaken. In 40 jaar Dijkhuis maak je heel wat mee, maar nog steeds werkt hij er met veel plezier. Henk Nijenhuis vierde 15 april zijn 40-jarig jubileum. Samen met zijn vrouw kijken we terug op al deze jaren werkplezier.

  Hij weet het nog goed: 15 april 1979 was het zijn eerste dag bij ’t Dijkhuis. Als 19-jarige jongen ging hij aan de slag als kok. ,,Ik heb eigenlijk een opleiding als technicus van motorvoertuigen”, vertelt hij. ,,Spuiten, sleutelen en uitdeuken, dat heb ik allemaal gedaan, maar het beviel me toch niet zo goed. Toen heb ik besloten de bakkersopleiding te volgen en heb ik even aan de horeca gesnuffeld. Al snel zag ik de vacature voor kok bij ’t Dijkhuis en daar heb ik op gereageerd. Ik werd aangenomen en kookte dagelijks met veel plezier de maaltijden voor de bewoners.”

  Suddervlees, kroketten en erwtensoep

  In die tijd werd er in de keuken nog zelf gekookt, vertelt hij met een beetje weemoed. ,,We trokken heerlijke soepjes, maakten zelf gerechten met suddervlees en verse boontjes. Ook de toetjes maakten we zelf, zoals pudding en vla. Heel anders dan dat het nu gaat. Bewoners hielpen vaak mee met aardappels schillen en boontjes afhalen. Dat kon toen nog gewoon. Ik mis nu nog weleens de gezelligheid in de keuken en de lekkere etensgeuren die altijd in het huis hingen. Als er een bazaar was, maakten we met gemak zelf 200 kroketten en 300 liter erwtensoep. Mooie tijden waren dat!”

  Overstap naar de Technische dienst

  Na 25 jaar als kok gewerkt te hebben, kwamen er fysieke klachten. Reuma speelde op en het werd steeds zwaarder om dagenlang in de keuken te staan. Daar kwam nog bij dat het werk in de keuken veranderde. Er werd steeds minder vers gekookt. Het werk bestond uit maaltijden opwarmen en opscheppen. ,,Minder leuk werk”, vindt Henk. ,, En het werd me te zwaar. Rond die tijd ging de huismeester met pensioen”, weet Henk zich te herinneren. ,,Dat was voor mij een mooie kans om ander werk te gaan doen. Eerst deed ik ‘s middags de technische werkzaamheden en werkte ik ’s ochtends nog in de keuken. Maar het technische werk ging steeds meer tijd in beslag nemen en uiteindelijk ben ik helemaal overgestapt.”

  Veranderingen

  Drie directeuren en vier verbouwingen maakte Henk in 40 jaar mee. ,,Er is heel wat veranderd in de loop van de tijd”, vindt Henk. ,,In het begin bestond ’t Dijkhuis nog uit veel losse woningen rond een hoofdgebouw. Mensen woonden in kleine kamertjes waarin ze leefden en ook sliepen. Dat is in de loop der jaren allemaal verbeterd. Nu hebben ze allemaal een tweekamerappartement. Ik weet nog goed dat ik vroeger in de middag de boodschappen rondbracht. Bewoners konden producten als melk, brood en ontbijtkoek bij ons bestellen en ik bezorgde deze spullen. Er waren toen nog kleine luikjes naast de voordeur waarin ik dan de boodschappen kon schuiven. Dat deed me altijd aan een Chinees Restaurant denken”, zegt hij lachend.

  Contact met bewoners

  In de loop der tijd heeft Henk veel bewoners zien komen en gaan. ,,Dat hoort bij het werken in een huis met ouderen”, zegt hij. ,,Ik heb al van veel mensen afscheid moeten nemen en help ook wel eens met praktische zaken als er een bewoner overleden is. Ook als bewoners gevallen zijn en zelf niet meer op kunnen staan, sta ik voor ze klaar om ze weer op de been te helpen. Dat vind ik mooi aan mijn werk. Ze zijn altijd zo dankbaar als ik een lamp verwissel of de CV bijvul, dat is fijn om te merken. En van sommige bewoners krijg ik dan als dank een pak koekjes of een lekkere fles drank. Dat is toch mooi?!”

  Toekomst

  Nog zeven jaar en dan is er de pensioengerechtigde leeftijd. Henk werkt nog steeds met plezier en weet zich op handen gedragen door ‘zijn harem’. ,,Er werken maar drie mannen bij ’t Dijkhuis”, vertelt Henk met een lach. ,,Ik help de dames graag als ze weer eens een computerprobleem hebben of als er een technisch klusje gedaan moet worden. Ik weet dat ze dat waarderen. Ze zijn nogal snel in paniek en dan ben ik er om hen te redden”, zegt hij gekscherend. ,,Het werk verandert wel”, vindt hij. ,,Er moet steeds meer via de computer geregeld worden, maar dat vind ik ook wel weer leuk. En de laatste jaren mag ik steeds meer meedenken over beleidszaken. Ook dat vind ik prettig. Dus wat mij betreft maken we er nog zeven mooie jaren van!”

   

   

   

   

  Lees meer
 • Willemien van Duuren

  Luisteren naar de cliënt en er ook naar handelen

  Ik werk al 17 jaar bij ’t Dijkhuis, waarvan de laatste 7 jaar als Eerst Verantwoordelijk Verzorgende. Het is een prima werkplek waar je veel zelf kunt inbrengen en opzetten. Zo hoor ik in mijn functie veel van de cliënten en hun familie. Die signalen pik ik op en ik probeer er dan ook actie op te ondernemen.

  Kookclub
  Een mooi voorbeeld hiervan zijn de drie kookclubs die inmiddels actief zijn in ’t Dijkhuis. Uit gesprekken tussen bewoners en de verzorging kwam naar voren dat bewoners het leuk zouden vinden om zelf groente te verbouwen en weer eens eigen aardappels en groente te kunnen koken. Dit is opgepakt en besproken met Jackie van Beek, de directeur. Zij was meteen enthousiast. In samenwerking met vrijwilligers zijn er inmiddels drie kookgroepen:  een voor alleen dames, een voor heren en een gemengde groep.

  Zelf kiezen en koken
  Eenmaal per twee weken koken bewoners zelf en kiezen ze uit wat ze willen eten. Samen aardappels schillen, boontjes punten en gehaktballen draaien. Griesmeelpudding koken, hoe lang is dat voor de bewoners al niet geleden? Koken op de manier die ze gewend zijn van 20 tot 30 jaar geleden. Daarna eten ze gezamenlijk en komen er leuke gesprekken naar boven.

  Groentetuintje
  Vaak hoorde ik dat mensen verse sla en andere groenten missen. Ook daar hebben we wat op gevonden. We hebben bij ’t Dijkhuis een groente- en kruidentuintje aangelegd. We kweken daar sla, bloemkool, bonen, bieten en kruiden. In de zomer hebben mensen dus verse sla. Dat vinden ze heerlijk. Ze maken er zelfs op hun eigen manier een heerlijke dressing bij.

  Huiskamergesprekken
  Eenmaal per jaar nodigen we de cliënten en hun eerste contactpersoon uit voor een huiskamergesprek. Aan de hand van de uitkomsten van het cliënttevredenheidsonderzoek bespreken we met hen een aantal stellingen. We vinden het belangrijk om te weten wat cliënten en hun familie vinden van de zorg en ondersteuning de zij van ‘t Dijkhuis krijgen. Een van de punten die naar voren kwam en waarvoor ook een actie is uitgezet, is een bordje “niet storen”. Cliënten of familie kunnen dit gebruiken als ze privacy willen om in alle rust belangrijke zaken te bespreken. Ook is er een vraag naar boven gekomen om de deur naar de tuin  rolstoeltoegankelijk te maken. Dit nemen we mee in de nieuwbouwplannen.

  Werken bij ’t Dijkhuis biedt veel mogelijkheden om zelf initiatieven te ontplooien, zeker als dit de cliënten ten goede komt. Hun welzijn staat centraal en zo hoort het ook. Ik draag daar graag mijn steentje aan bij.

  Lees meer

insturen

deel uw verhaal

Wij vinden uw mening belangrijk en horen graag uw verhalen en ervaringen die u met ’t Dijkhuis heeft. We waarderen het dan ook als u uw verhaal wilt delen met ons. Hebt u een verhaal, ervaring of iets anders dat u wilt delen met ons? Stuur het in en wie weet vindt u uw verhaal terug op deze pagina!