Dijkhuis

Blog

Wat anderen over ons zeggen

 

Wonen, werken, leren en werken als vrijwilliger: het gebeurt allemaal dagelijks in ‘t Dijkhuis, En dat levert mooie ervaringen en verhalen op. Onze cliënten, medewerkers, stagiairs en vrijwilligers vertellen graag hun verhaal over ’t Dijkhuis. Laat u verrassen!

 

 

Stichting Woon-, Zorg-,
En Dienstencentrum ’t Dijkhuis
Gorsselseweg 2
7437BE Bathmen

0570 541 644
info@hetdijkhuis.nl

Blog

 • Mirjam Schreuders

  Terug op de boerderij

  De liftdeuren gaan open. Mevrouw zit met haar rug naar mij toe. Mevrouw Suiker. Ze vindt het trouwens ook prima als ik Babs zeg.

  Ik vraag enthousiast: ‘Is hier mijn grote vriendin?’ Ik verwacht haar stralende lach en glinsterende ogen te zien. Niets is minder waar. Ze antwoordt: ‘Zeker niet! Niemand heeft hier nog een aardig woordje over! Niemand geeft mij nog een pluimpje. Het is allemaal niet wat het geweest is.’ Boos kijkt ze langs mij heen.

  Ik beloof zo bij haar terug te komen. Om bij te praten en wat tijd met elkaar door te brengen.

  Als ik naar de woonkamers loop, merk ik dat het druk aanvoelt. Een aantal bewoners loopt heen en weer, op de tv is een voetbalwedstrijd te zien, de zusters zijn geconcentreerd bezig. Ik kan mijn vinger er niet op leggen, maar het voelt anders vanavond.

  Nadat ik her en der een praatje heb gemaakt, zoek ik zoals beloofd mevrouw Suiker weer op. Makkelijker gezegd dan gedaan. Waar is ze naar toe gewandeld, al zittend in haar rolstoel?

  Tijdens mijn zoektocht kom ik m’n collega-vrijwilliger Marita, van de andere afdeling, tegen. Zonder dat ik er iets over heb gezegd, meldt zij dat het bij haar druk op de afdeling voelt. Bijzonder, zou er iets in de lucht hangen?

  Ondertussen komt ook mevrouw Suiker de hoek om. Ze is er klaar voor om met mij mee te gaan.

  Eindelijk de rust opzoeken. En gezellig samen iets drinken. Ze fleurt er al iets van op.

  Aan een van de stamtafels beneden begint mevrouw Suiker te praten. Allerlei onderwerpen passeren de revue. Ze vertelt over vroeger, dat ze toen zo hard gewerkt heeft. Op de boerderij was immers altijd werk te doen, je wist niet beter als kind. Ze snapt dat de zusters druk zijn. Haar kinderen mogen haar best tips geven, maar ze bepaalt zelf wat ze kiest. Dat ze graag af en toe even op zichzelf is. En telkens zegt mevrouw Suiker dat ze zo geweldig geniet van hier rustig zitten, dat ze alles zo goed kan bekijken.

  Het is alsof er meerdere verhaallijnen door elkaar heen lopen. Tegelijkertijd staat alles met elkaar in verbinding.

  Hier samen zitten met een kopje warme chocomelk, in de rust, individuele aandacht, ze knapt er van op. En ik ook.

  Als we verder praten over het leven op de boerderij, pak ik mijn telefoon erbij, waar de app Dementie en herinneringen op staat. Een handige app. Er staan onder meer geluidsfragmenten op, ook van dieren van de boerderij.

  Ik klik het eerste geluid aan. Mevrouw Suiker gaat rechtop zitten, haar ogen zijn opeens vol vuur – groot en helder. Stralend en wel zegt ze: ‘Een kip!! Ja, dat is de kip! Die hadden wij ook!’

  Wat een blijdschap.
  Even terug op de boerderij.

  Lees meer
 • Mirjam Schreuders

  Een mooie zondag met een verhaal, een toast op ’t Dijkhuis, een brunch en als klap op de vuurpijl een optreden van De Bekezangers

  Op de laatste dag van de feestweek stond ons huis bol van de activiteiten. We begonnen de dag, net als alle andere dagen van deze week, met een verhaal tijdens het koffie drinken. Deze dag werd er een ontroerend verhaal voorgelezen door mevrouw Groenink die net overgrootmoeder is geworden en naar aanleiding daarvan zelf een verhaal had geschreven. Hierna werd er een ‘Lang zal ze Leven’ gezongen, want vandaag is het Dijkhuis echt jarig. Collega Marijke doet ook nog even verslag van het feest in Boode en de bewoners genieten van hun koffie met gebak.

  Brunch

  Rond 12 uur werd de brunch geserveerd. Alle 150 bewoners kregen op drie verschillende plakken een smakelijke en feestelijke brunch geserveerd. Omdat het vandaag echt de verjaardag van ’t Dijkhuis is, werd er een toast uitgebracht met prosecco. Als voorafje kregen alle bewoners een heerlijke aspergesoep. Daarna was er een buffet met zalmsalade, een rundvleessalade, pasteitjes, broodjes en harinkjes op roggebrood. Wie zin had in iets zoets, kwam ook aan zijn trekken. Er was een glas vruchtenbowl voor iedereen en er waren diverse cakejes. En na afloop kregen ze chocolade-ijs met slagroom. De bewoners smulden er heerlijk van en maakten zich daarna gereed voor het slotstuk van de feestweek: het optreden van de Bekezangers.

  Oud Hollandse liederen

  Rond half 3 stromen de bewoners binnen in de feesttent waar de koffie alweer klaar stond. De Bekezangers uit ons eigen Bathmen verzorgden daar een geweldig optreden. Echte oud Hollandse liedjes kwamen voorbij, zoals ‘Ik houd van Holland’ en ‘’Aan de Amsterdamse grachten”. En ook nu weer genoten alle bewoners en zongen ze met alle bekende liederen mee. Een mooi slotstuk van een prachtige week!

  Een mooie feestweek

  Wie je ook spreekt: allemaal zeggen ze dat het een hele mooie week was. ,,Ik vond alles van het programma leuk”, zegt de heer De Boer. ,,We hebben steeds heerlijke maaltijden gekregen en er waren mooie optreden. Maar het feest in Boode was voor mijzelf wel een hoogtepunt”, zegt hij lachend met een twinkel in zijn ogen. De heer De Boer was daarbij aanwezig als lid van de cliëntenraad. Hoe oud hij ook is, de voetjes gingen van de vloer. Prachtig om te zien! Maar ook de andere bewoners kijken terug op een gedenkwaardige week. ,,Ik ben bijna overal bij geweest”, zegt een dame. ,,En ik heb overal van genoten. Morgen blijf ik lekker in mijn eigen appartement om in alle rust nog even na te genieten.”

  Lees meer