Dijkhuis

Blog

Wat anderen over ons zeggen

 

Wonen, werken, leren en werken als vrijwilliger: het gebeurt allemaal dagelijks in ‘t Dijkhuis, En dat levert mooie ervaringen en verhalen op. Onze cliënten, medewerkers, stagiairs en vrijwilligers vertellen graag hun verhaal over ’t Dijkhuis. Laat u verrassen!

 

 

Stichting Woon-, Zorg-,
En Dienstencentrum ’t Dijkhuis
Gorsselseweg 2
7437BE Bathmen

0570 541 644
info@hetdijkhuis.nl

Blog

 • Mirjam Schreuders

  Uitnodiging bijeenkomst over dementie op vrijdag 13 december 2019

   

  UITNODIGING VOOR ALLE BETROKKEN BEWONERS VAN BATHMEN

   Wat gebeurt er in je hoofd als je dementie hebt?

  Dementie is veel in het nieuws en vaak al in de directe omgeving aanwezig. Een familielid, een buurtgenoot of een klant met gedrag wat “net niet klopt” of “raar” is of beter nog “anders” is. Gedrag dat soms angst oproept bij onszelf, onzekerheid, of zelfs vertedering.

  • Hoe kunnen we iemand met dementie beter begrijpen?
  • Hoe kunnen we er ons in verplaatsen en er mee leren omgaan?

  Kom voor (nog) meer begrip naar onderstaande avond:

  Wanneer    : Vrijdag 13 december

  Tijd              :  20.00 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.30)

  Waar          : Cultuurhuus Braakhekke Bathmen

  Toegang    :  € 2,50 inclusief koffie/thee*

  Gastspreker op deze avond is Egbert van Foeken, GZ-psycholoog en dementie deskundige

  Egbert laat u tijdens deze avond verschillende kanten van dementie zien, vertelt over wat er in de hersenen gebeurt bij dementie, laat u meedenken en zelfs een beetje ervaren hoe het moet zijn om dementie te hebben. Kortom een avond, misschien soms emotioneel en met een lach en een traan maar om niet te vergeten.

  *kaarten zijn af te halen bij het Cultuurhuus

  Lees meer
 • Mirjam Schreuders

  Terug op de boerderij

  De liftdeuren gaan open. Mevrouw zit met haar rug naar mij toe. Mevrouw Suiker. Ze vindt het trouwens ook prima als ik Babs zeg.

  Ik vraag enthousiast: ‘Is hier mijn grote vriendin?’ Ik verwacht haar stralende lach en glinsterende ogen te zien. Niets is minder waar. Ze antwoordt: ‘Zeker niet! Niemand heeft hier nog een aardig woordje over! Niemand geeft mij nog een pluimpje. Het is allemaal niet wat het geweest is.’ Boos kijkt ze langs mij heen.

  Ik beloof zo bij haar terug te komen. Om bij te praten en wat tijd met elkaar door te brengen.

  Als ik naar de woonkamers loop, merk ik dat het druk aanvoelt. Een aantal bewoners loopt heen en weer, op de tv is een voetbalwedstrijd te zien, de zusters zijn geconcentreerd bezig. Ik kan mijn vinger er niet op leggen, maar het voelt anders vanavond.

  Nadat ik her en der een praatje heb gemaakt, zoek ik zoals beloofd mevrouw Suiker weer op. Makkelijker gezegd dan gedaan. Waar is ze naar toe gewandeld, al zittend in haar rolstoel?

  Tijdens mijn zoektocht kom ik m’n collega-vrijwilliger Marita, van de andere afdeling, tegen. Zonder dat ik er iets over heb gezegd, meldt zij dat het bij haar druk op de afdeling voelt. Bijzonder, zou er iets in de lucht hangen?

  Ondertussen komt ook mevrouw Suiker de hoek om. Ze is er klaar voor om met mij mee te gaan.

  Eindelijk de rust opzoeken. En gezellig samen iets drinken. Ze fleurt er al iets van op.

  Aan een van de stamtafels beneden begint mevrouw Suiker te praten. Allerlei onderwerpen passeren de revue. Ze vertelt over vroeger, dat ze toen zo hard gewerkt heeft. Op de boerderij was immers altijd werk te doen, je wist niet beter als kind. Ze snapt dat de zusters druk zijn. Haar kinderen mogen haar best tips geven, maar ze bepaalt zelf wat ze kiest. Dat ze graag af en toe even op zichzelf is. En telkens zegt mevrouw Suiker dat ze zo geweldig geniet van hier rustig zitten, dat ze alles zo goed kan bekijken.

  Het is alsof er meerdere verhaallijnen door elkaar heen lopen. Tegelijkertijd staat alles met elkaar in verbinding.

  Hier samen zitten met een kopje warme chocomelk, in de rust, individuele aandacht, ze knapt er van op. En ik ook.

  Als we verder praten over het leven op de boerderij, pak ik mijn telefoon erbij, waar de app Dementie en herinneringen op staat. Een handige app. Er staan onder meer geluidsfragmenten op, ook van dieren van de boerderij.

  Ik klik het eerste geluid aan. Mevrouw Suiker gaat rechtop zitten, haar ogen zijn opeens vol vuur – groot en helder. Stralend en wel zegt ze: ‘Een kip!! Ja, dat is de kip! Die hadden wij ook!’

  Wat een blijdschap.
  Even terug op de boerderij.

  Lees meer