Dijkhuis

Blog

Wat anderen over ons zeggen

 

Wonen, werken, leren en werken als vrijwilliger: het gebeurt allemaal dagelijks in ‘t Dijkhuis, En dat levert mooie ervaringen en verhalen op. Onze cliënten, medewerkers, stagiairs en vrijwilligers vertellen graag hun verhaal over ’t Dijkhuis. Laat u verrassen!

 

 

Stichting Woon-, Zorg-,
En Dienstencentrum ’t Dijkhuis
Gorsselseweg 2
7437BE Bathmen

0570 541 644
info@hetdijkhuis.nl

Blog

 • Mirjam Schreuders

  Nieuwe blog Nathalie Steffens: Een waardevolle handeling

  Mevrouw Welling zit aan de grote tafel. Ze leunt achterover in haar stoel. Mevrouw is afwisselend stil en vertelt vervolgens een heel verhaal, voor mij moeilijk verstaanbaar, binnensmonds. Als ik niet heel direct en bewust één op één met haar in contact ben, begrijp ik haar jammer genoeg niet. Ik snap niet wat ze zegt of bedoelt.

  Als ik dichtbij haar ga zitten, oogcontact maak en haar hand vast pak, begrijpen we elkaar soms iets beter.
  Ik besef dat ik nog aan het zoeken ben naar een manier waarop ik mevrouw Welling bij een gesprek of activiteit met meerdere bewoners kan betrekken.  Soms sla ik de plank mis, maar het komt ook voor dat mevrouw glimlacht als ik iets doe of zeg. Ik neem het zoals het is.

  De verzorgende komt langs met de kar met drinken. Ze vraagt mevrouw of ze een lekker kopje koffie wil.
  Mevrouw geeft haar niet in woorden antwoord, maar friemelt druk met haar handen aan iets. Als ik beter kijk, zie ik dat mevrouw Welling niet daadwerkelijk iets in haar handen heeft. Maar voor haar is dit wel zo. Ze komt erg onrustig op me over.

  De verzorgende buigt naar mevrouw toe om zodoende beter contact te kunnen maken. Ze maakt van haar handen een kommetje en vraagt mevrouw of zij het aan zal pakken? Mevrouw Welling kijkt haar aan, wordt rustiger en doet de spullen langzaamaan in de handen van de verzorgende.

  De verzorgende neemt de tijd, houdt haar kommetje nog wat langer bij mevrouw, zodat ze de ruimte krijgt om al die voor ons denkbeeldige dingen erin te doen.

  Als alles verzameld is, legt de verzorgende de spullen voorzichtig en teder op de kar, zodat mevrouw Welling precies kan zien wat ze doet. De verzorgende legt haar ook nog uit wat ze met de spullen heeft gedaan en dat ze die mee zal nemen.

  Mevrouw Welling knikt.
  Zo is het goed.

  Wat een waardevolle handeling, in alle rust gedaan.

  Lees meer
 • Mirjam Schreuders

  Nieuwe blog Nathalie Steffens: Een dansje wagen

  Elke keer weer weet André Rieu voor een spectaculaire show te zorgen. Samen met zijn Johan Strauss orkest. Klassieke muziek, glimmende instrumenten, sierlijke bewegingen, enthousiast publiek, chique kleding, een combinatie waar de meeste bewoners blij van worden.

  Ik verdenk veel verzorgenden ervan André in hun hart te hebben gesloten, puur door de reacties van de mensen waar zij graag voor zorgen. Want wat genieten zij hier vaak intens van. Volle aandacht voor de show, met glimlachen op hun gezichten.

  Zo ook mevrouw Overduin.
  Ze volgt geconcentreerd welk nummer er gespeeld wordt.
  Haar ogen twinkelen terwijl ze naar de tv kijkt. Lied na lied.

  Op het moment dat we even oogcontact hebben, wenkt ze me dichterbij en fluistert: “Ik zou zo graag een keer een dansje met een man willen doen. Maar dat mag niemand weten.” “O, wat leuk, een dansje met een man. Zal ik eens kijken of ik een man kan vinden voor u?”

  “Maar niks zeggen, hè?”

  “Nee, ik verklap niks”.

   

  Nathalie Steffens
  (ik doe vrijwilligerswerk bij ’t Dijkhuis, op de plek waar mensen met dementie wonen)

  Lees meer