Dijkhuis

Blog

Wat anderen over ons zeggen

 

Wonen, werken, leren en werken als vrijwilliger: het gebeurt allemaal dagelijks in ‘t Dijkhuis, En dat levert mooie ervaringen en verhalen op. Onze cliënten, medewerkers, stagiairs en vrijwilligers vertellen graag hun verhaal over ’t Dijkhuis. Laat u verrassen!

 

 

Stichting Woon-, Zorg-,
En Dienstencentrum ’t Dijkhuis
Gorsselseweg 2
7437BE Bathmen

0570 541 644
info@hetdijkhuis.nl

Blog

 • Mirjam Schreuders

  “Ik wil naar huis.”


  Nieuwe blog van Nathalie Steffens

  Deze zin vind ik tot nu toe één van de lastigste zinnen die de bewoners uitspreken.

  Niet de tekst op zich, maar door de emoties die erbij horen. Elke keer als een bewoner aangeeft naar huis te willen, volgt daarop steevast een uiting van hun emotie. Boos, verdrietig, in de war. Om vervolgens hun wens te herhalen. “Ik wil naar huis.” En ja, wat is nu handig om hierop te antwoorden? Om je nog maar eens af te vragen voor wie het handig moet zijn.

  Zelf kijk ik af en toe af bij de verzorgenden, hoe zij reageren. Bij de ene bewoner lijkt afleiding beter aan te slaan, bij de andere bewoner geeft het soms rust om te zeggen dat zij nu hier woont, dat het dus goed uitkomt dat zij al thuis is.

  Vandaag maak ik kennis met een nieuwe mannelijke bewoner. Als ik mij voorstel vraagt hij nog een keer wat mijn naam is. En merkt daarna op dat hij mij nog niet eerder heeft gezien. Meneer zit lekker aan een borrel en lijkt het prima naar zijn zin te hebben. Maar na een poos ontstaat er opeens onrust bij hem. Hij wil zijn stoel naar achter schuiven en opstaan. Maar dit lukt hem niet. Zijn frustratie groeit en groeit. Hij wil naar huis.

  Als ik bang ben dat hij valt, kniel ik naast hem en pak voorzichtig zijn hand vast. Zijn huid voelt zo zacht. Ik streel hem over zijn rug en voel dat hij meer rust in zich krijgt. Hij legt zijn hoofd tegen mij aan, streelt mijn handen en geeft een kus. De rust is even wedergekeerd.

  Een van de vele momenten die mij ontroeren van de bewoners van het liefdevolle Dijkhuis.

  Als zijn dochter vervolgens bij hem langs komt, zitten we nog steeds knus bij elkaar. Zijn dochter vraagt ook nog een keer extra naar mijn naam. Zo vader, zo dochter, of niet? Mevrouw en ik wisselen van plek. Als ik aan de andere kant van de tafel zit, zie ik hen samen zitten. Vader en dochter. Het verschil tussen hoe hun relatie vroeger was en hoe het nu is, zal groot zijn, heel groot. Maar één ding blijft hetzelfde, voor altijd vader en dochter.

  Een prachtig gegeven.

   

  Lees meer
 • Mirjam Schreuders

  “Er is nu meer ruimte en tijd voor contact met de bewoners en met de inwoners van het dorp”

  Vandaag, dinsdag 30 oktober, overhandigt ActiZ de publicatie ‘Aan het werk in het verpleeghuis’ aan minister Hugo de Jonge en later vanmiddag aan Helma Lodders, de voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Onze oud-medewerker Joan Hagen vertelt in deze publicatie wat zij heeft gemerkt van de ingezette middelen voor de invoering van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg bij t Dijkhuis in Bathmen.

  Merkbare verandering

  “t Dijkhuis heeft twee afdelingen met vier huiskamers voor mensen met dementie. Zelf werke ik in een huiskamer met zeven bewoners’, vertelt Joan. ,,De laatste jaren is beslist sprake van veranderingen. Wat je ziet, is dat in de opleiding van leerlingen en stagiaires meer aandacht is gekomen voor welzijn. En daar begint het toch mee, dat nieuwkomers daarin opgeleid worden. Daarnaast is veel geïnvesteerd in innovaties. Mantelzorgers kunnen nu bijvoorbeeld meekijken in het elektronisch cliëntdossier, waar artsen nu zelf in kunnen rapporteren: dat neemt ons weer werk uit handen en verhoogt de betrokkenheid tussen medewerkers en mantelzorgers.”

  Verschil voor de bewoner

  “t Dijkhuis is gevestigd in het dorp Bathmen en willen graag een zo goed mogelijk contact met de dorpsbewoners”, zegt Joan. ,,Daar is nu meer ruimte en tijd voor. Zo werken we al langer samen met kinderdagverblijf het Koetje: bewoners zoeken de kinderen op of die komen hier naartoe. Dan doen ze samen eenvoudige activiteiten, zoals samen zingen of naar de koeien of samen de stoep vegen. Dat is prachtig om te zien. Daar genieten zowel de bewoners als de kinderen van.”

  Kijken naar de toekomst

  “Ik wil mezelf verder ontwikkelen en volg daarom nu de opleiding tot verpleegkundige. Wat de afdeling betreft: die zit momenteel op de tweede verdieping, maar er zijn plannen voor een verhuizing naar de begane grond. Dat zou ik een hele goede ontwikkeling vinden, want dan kunnen de medewerkers makkelijker naar buiten met de mensen. Beweging in de buitenlucht doet mensen goed. Daarom staat een belevingstuin ook op mijn wensenlijstje en die gaat er in het najaar komen. En verder zou ik het mooi vinden als we het aantal activiteitenmiddagen kunnen uitbreiden, want die aandacht doet mensen goed.”

  Publicatie ‘Resultaten uit het verpleeghuis’

  De publicatie ‘Aan het werk in het verpleeghuis’ is een vervolg op de publicatie ‘Resultaten uit het verpleeghuis’. In deze in april verschenen publicatie vertelden 45 zorgbestuurders hoe zij de middelen verpleeghuis inzetten, welke afwegingen zij daarbij maakten en wat bewoners en medewerkers daar in de praktijk van merken.

   

  Lees meer