Dijkhuis

Blog

Wat anderen over ons zeggen

 

Wonen, werken, leren en werken als vrijwilliger: het gebeurt allemaal dagelijks in ‘t Dijkhuis, En dat levert mooie ervaringen en verhalen op. Onze cliënten, medewerkers, stagiairs en vrijwilligers vertellen graag hun verhaal over ’t Dijkhuis. Laat u verrassen!

 

 

Stichting Woon-, Zorg-,
En Dienstencentrum ’t Dijkhuis
Gorsselseweg 2
7437BE Bathmen

0570 541 644
info@hetdijkhuis.nl

Blog

 • Mirjam Schreuders

  Altijd is Kortjakje ziek


  De bewoners zitten aan de grote tafel. Alle muziekinstrumenten zijn op tafel gezet en verdeeld. Iedereen heeft een muziekinstrument voor zich, op schoot of in de hand. De muziek klinkt helder uit de Ipad en alle bewoners zijn druk met hun instrument. Iedereen maakt muziek, gezellig door elkaar heen. De dame aan het hoofd van de tafel bespeelt de xylofoon, haar buurvrouw slaat op haar eigen ritme op de trommel, de rainsticks worden aandachtig achter elkaar omgedraaid, de sambaballen vliegen nog net niet in het rond. Eén drukke bedoeling. Ik vraag me af of er een moment zou komen dat het te druk voor de mensen zou worden. Ach, zegt de verzorgende, dan merk je wel dat ze onrustig worden.

  In realiteit ging het iets anders. Ik typ dit dan ook met een grote glimlach op mijn gezicht. Hoe vaak heb ik nu al niet gemerkt dat elke avond in ’t Dijkhuis anders verloopt dan ik tevoren voorzichtig gedacht had? Eigenlijk elke keer. Met vanavond als hoogtepunt.  Ik neem mij direct voor om vanaf nu elke avond blanco en zo open mogelijk de afdeling Banekate op te stappen.

  Hoe het echt is gegaan?

  Bij het uitdelen van de muziekinstrumenten kijken de bewoners naar wat er voor hen op tafel ligt. En laten het rustig liggen. Niemand pakt iets op of beet. Er wordt gewoon gekeken en vrij stil gezeten. Als ik een bewoonster een tamboerijn aan wil geven, schudt ze van nee, daar wil ze niks mee. Haar buurvrouw vraagt wat ze toch met dit ding (een trommel) moet. De mannelijke bewoner begint drie ronde instrumenten op elkaar te stapelen. Ik kijk om me heen, zie alle ogen op mij gericht en voel dat ik op mijn wenken bediend wordt. Tijdens mijn vakantie had ik namelijk besloten vaker uit mijn comfortzone te gaan. Nou, hop hop, laat maar zien dan.

  Ik zet de muziek aan, zet het eerste lied in en rammel wat met een sambabal. De bewoners zingen rustig mee. Ik zet een tandje bij en sla samen met mijn linkerbuurvrouw op een trommel, probeer de overbuurman te seinen dat hij de rainstick eens omdraait, geef het stokje beter aan bij mijn overbuurvrouw zodat we samen wat geluid uit de xylofoon halen. Na een paar liedjes vraag ik mezelf af of ik nu aan de bewoners kan zien of ze het naar hun zin hebben. Tot mijn schrik zie ik het niet…  Ik ben te druk bezig met allerlei dingen, behalve aansluiten bij hun gevoel op dat moment.

  Ik besluit even achteruit te leunen, relaxt de boel de boel te laten. De meeste instrumenten liggen chaotisch op tafel, meneer bouwt wat door met de trommels, een overbuurvrouw tikt nog drie keer zacht met het stokje op tafel om er daarna ook mee te stoppen en we zingen ontspannen nog wat kinderliedjes, omdat we die teksten allemaal nog het beste kennen. Het voelt beter zo. Een andere keer weer verder.

  Uiteindelijk besluit ik ook wat andere liedjes op te zoeken. We komen bij Twee Motten, Tulpen uit Amsterdam, Een beetje verliefd. Het wordt heel rustig aan tafel. Als je nu binnen zou komen, zou je je waarschijnlijk afvragen of het wel gezellig is, of ik als vrijwilliger niet wat actiever kan doen. Maar nee, het voelt huiselijk zo. Zoals thuis. Dit is toch waar het om draait? En dan gooit mevrouw op de hoek van de tafel er een heuse uitsmijter uit. Ze zegt: Nou, die Kortjakje was ook een goochemerd hè? Altijd ziek, maar zondags niet !

  Nathalie Steffens

  Voor informatie over vrijwilligerswerk: info@hetdijkhuis.nl t.a.v. Jackie van Beek

  Lees meer
 • Mirjam Schreuders

  “Ik wil naar huis.”


  Nieuwe blog van Nathalie Steffens

  Deze zin vind ik tot nu toe één van de lastigste zinnen die de bewoners uitspreken.

  Niet de tekst op zich, maar door de emoties die erbij horen. Elke keer als een bewoner aangeeft naar huis te willen, volgt daarop steevast een uiting van hun emotie. Boos, verdrietig, in de war. Om vervolgens hun wens te herhalen. “Ik wil naar huis.” En ja, wat is nu handig om hierop te antwoorden? Om je nog maar eens af te vragen voor wie het handig moet zijn.

  Zelf kijk ik af en toe af bij de verzorgenden, hoe zij reageren. Bij de ene bewoner lijkt afleiding beter aan te slaan, bij de andere bewoner geeft het soms rust om te zeggen dat zij nu hier woont, dat het dus goed uitkomt dat zij al thuis is.

  Vandaag maak ik kennis met een nieuwe mannelijke bewoner. Als ik mij voorstel vraagt hij nog een keer wat mijn naam is. En merkt daarna op dat hij mij nog niet eerder heeft gezien. Meneer zit lekker aan een borrel en lijkt het prima naar zijn zin te hebben. Maar na een poos ontstaat er opeens onrust bij hem. Hij wil zijn stoel naar achter schuiven en opstaan. Maar dit lukt hem niet. Zijn frustratie groeit en groeit. Hij wil naar huis.

  Als ik bang ben dat hij valt, kniel ik naast hem en pak voorzichtig zijn hand vast. Zijn huid voelt zo zacht. Ik streel hem over zijn rug en voel dat hij meer rust in zich krijgt. Hij legt zijn hoofd tegen mij aan, streelt mijn handen en geeft een kus. De rust is even wedergekeerd.

  Een van de vele momenten die mij ontroeren van de bewoners van het liefdevolle Dijkhuis.

  Als zijn dochter vervolgens bij hem langs komt, zitten we nog steeds knus bij elkaar. Zijn dochter vraagt ook nog een keer extra naar mijn naam. Zo vader, zo dochter, of niet? Mevrouw en ik wisselen van plek. Als ik aan de andere kant van de tafel zit, zie ik hen samen zitten. Vader en dochter. Het verschil tussen hoe hun relatie vroeger was en hoe het nu is, zal groot zijn, heel groot. Maar één ding blijft hetzelfde, voor altijd vader en dochter.

  Een prachtig gegeven.

   

  Lees meer