Dijkhuis

Blog

Wat anderen over ons zeggen

 

Wonen, werken, leren en werken als vrijwilliger: het gebeurt allemaal dagelijks in ‘t Dijkhuis, En dat levert mooie ervaringen en verhalen op. Onze cliënten, medewerkers, stagiairs en vrijwilligers vertellen graag hun verhaal over ’t Dijkhuis. Laat u verrassen!

 

 

Stichting Woon-, Zorg-,
En Dienstencentrum ’t Dijkhuis
Gorsselseweg 2
7437BE Bathmen

0570 541 644
info@hetdijkhuis.nl

Blog

 • Mirjam Schreuders

  Geluk wordt meer als je het deelt – ’t Dijkhuis

  Het is midden op de dag als ik ’t Dijkhuis binnenloop. Werkelijk, ik kijk mijn ogen uit. Wat een levendigheid.

  De baliemedewerksters dragen hun werk aan elkaar over, een aantal verzorgenden zit te lunchen, bij te praten en te lachen, directrice Jackie haalt koffie voor haar bezoek, knuffelt een loslopend hondje, twee fris geknipte dames zitten naast elkaar onder de droogkap, in de keuken is veel beweging. En dat allemaal in één open ruimte. Gezelligheid op en top. Een heerlijke sfeer. Hier voel je nog eens extra dat dit echt een dijk van een huis is.

  Omdat ik mijn vrijwilligerswerk in de avond doe, heb ik deze bedrijvigheid overdag nog niet eerder meegemaakt. Ik inhaleer de sfeer dus goed, slenter wat rond, neem een paar foto’s voor komende blogs en plof uiteindelijk op een stoel. Zometeen ga ik even bijkletsen met een oud-klasgenootje van me, die ik al 30 jaar niet gezien heb. Vandaag is zij samen met twee collega’s vanuit het Westen hier naar toe gekomen om een vrijwillige helpende hand te bieden. Super! Ben heel benieuwd of zij het werken hier vandaag ook als zo bijzonder ervaren.

  Als ik zit te prutsen met het instellen van de Wifi-code, word ik lief geholpen door de dames aan een andere tafel naast mij. Als één van de dames mij bij naam noemt, schrik ik even. Ik verontschuldig mij dat ik haar niet zo snel herken. Nee, zegt zij vrolijk, je kent me ook niet, ik ken je van je blogs.
  Jeetje, wat leuk. Vooral als ik hierna nog van veel meer kanten te horen krijg dat ze van m’n verhalen genieten, dat ze herkenning vinden, dat ze zich echt een voorstelling kunnen maken van de beschreven situaties.

  Ik neem alle complimenten bescheiden en dankbaar in ontvangst. Wat een rijkdom. Natuurlijk vind ik het vrijwilligerswerk op zich al prachtig om te doen, daarnaast geniet ik van het schrijven en tot slot voelt het krijgen van de complimenten als een kers op de taart. Wat een geluk.

  Tegelijkertijd besef ik heel goed dat er naast mij heel veel mensen zijn die vrijwilligerswerk op ’t Dijkhuis doen. Zoveel vrijwilligers die zich inzetten voor de bewoners. Sommige mensen zelfs al jaren, of veel vaker, en sommige op de achtergrond. Deze mensen schrijven niet allemaal blogs en krijgen dus wellicht minder vaak een berg positieve feedback over zich heen gegoten.

  Dus… ontvang ik de complimenten heel graag met open armen … en deel ze daarna met liefde weer met een ieder die zijn of haar steen bijdraagt aan het o zo mooie Dijkhuis. Teamwork.

  Nathalie Steffens

  Ook interesse in vrijwilligerswerk bij ’t Dijkhuis: info@hetdijkhuis.nl t.a.v Jackie van Beek

   

  Lees meer
 • Mirjam Schreuders

  Vaste Kamercommissie VWS en Stuurgroep Kwaliteitskader Verpleegzorg bezoeken maandag 26 november ’t Dijkhuis Bathmen


  In de laatste jaren is er veel gesproken over ‘werken in de zorg’. Het gesprek ging over de kwaliteit van zorgmedewerkers en over het aantal medewerkers dat inzetbaar is. Op beide fronten kan het een en ander verbeterd worden. Dat geldt ook voor de personeelssamenstelling in de ouderenzorg. We zijn er allemaal van overtuigd dat onze opa’s, oma’s en ouders een mooie oude dag verdienen. Ook als ze in een verpleeghuis of verzorgingshuis wonen en zorg nodig hebben. Zorg die rekening houdt met de wensen van de bewoners en waar tijd en aandacht voor hen is, daar draait het om. Om dit te realiseren, heeft Het Zorginstituut in 2017 diverse pilots en ontwikkelopdrachten opgezet. ’t Dijkhuis heeft aan een van die pilots meegedaan en is  positief uit de bus gekomen. Zo positief dat de vaste  Kamercommissie VWS  en de Stuurgroep Kwaliteitskader Verpleegzorg maandag 26 november het huis bezoekt en met bewoners en medewerkers in gesprek gaat.

  Pilots voor op vraag afgestemde zorg
  Het Zorginstituut is samen met de sector hard aan het werk om er voor te zorgen dat de zorg persoonsgerichter en professioneler wordt en op een hoger kwaliteitsniveau komt. Er zijn met zo’n 40 teams diverse pilots door heel Nederland georganiseerd. ’ t Dijkhuis heeft hier ook aan deelgenomen. ,,Het doel van deze pilots was om samen te onderzoeken hoe je je team zo kunt samenstellen dat je zorg kunt bieden die aansluit bij de vraag en behoeften van de bewoners”, licht Jackie van Beek, directeur `t Dijkhuis toe. ,,Het resultaat is een op de zorgvraag afgestemde personeelssamenstelling met ruimte voor professionele normen en waarden. Zo creëer je met elkaar een veilige en prettige woonomgeving. En dat past precies bij de filosofie van ‘t Dijkhuis”, zegt Jackie.

  Bezoek Vaste  Kamercommissie VWS

  Maandag 26 november bezoekt de vaste  Kamercommissie ’t Dijkhuis. Dit naar aanleiding van de resultaten die ’t Dijkhuis in de pilot heeft laten zien. ,,Een geweldige blijk van waardering”, zegt Jackie. ,,We hebben met elkaar hard gewerkt om zo goed mogelijk invulling te geven aan onze filosofie: een ‘thuis’ creëren voor onze bewoners. We luisteren naar hun wensen, vullen die zo veel mogelijk in en we doen wat passend, nuttig en nodig is. We nemen de tijd voor hen. Er is in ons huis nog  tijd voor een gezellig praatje of voor een grap en een grol. Dat waarderen de bewoners en het maakt het werk ook een stuk leuker!“

   Toolbox voor teams

  De teams hebben zich tijdens de pilot ingezet voor een zo goed mogelijk resultaat. `t Dijkhuis heeft meegeholpen om praktisch bruikbare instrumenten op te leveren die het gesprek over verantwoorde
  personeelssamenstelling (blijven) ondersteunen of stimuleren. Het resultaat is een relevante en bruikbare handreiking, een toolbox voor teams om in gesprek te gaan over hun teamsamenstelling, afgestemd op de bewonersvraag, en een overzicht dat zorginstellingen informatie verschaft over hun eigen (verantwoorde!) personeelssamenstelling. ,,Aanstaande maandag vertellen we de commissieleden hoe wij vorm hebben gegeven aan de pilot,  de zorg in ons huis organiseren en laten we zien hoe we dagelijks werken aan een thuis voor onze bewoners. Ik kijk er enorm naar uit en ben er heel trots op dat we de kans krijgen om te laten zien dat het werkt!”

  Lees meer