Dijkhuis

Verhalen

Wat anderen over ons zeggen

 

Wonen, werken, leren en werken als vrijwilliger: het gebeurt allemaal dagelijks in ‘t Dijkhuis, En dat levert mooie ervaringen en verhalen op. Onze cliënten, medewerkers, stagiairs en vrijwilligers vertellen graag hun verhaal over ’t Dijkhuis. Laat u verrassen!

 

 

Stichting Woon-, Zorg-,
En Dienstencentrum ’t Dijkhuis
Gorsselseweg 2
7437BE Bathmen

0570 541 644
info@hetdijkhuis.nl

Bewoners

 • Mirjam Schreuders

  De heer Van der Molen en mevrouw Groot Haar openen lustrumjaar ’t Dijkhuis

  Oudste bewoner en bewoner die er het langst woont, openen lustrumjaar met onthulling doek

  ’t Dijkhuis bestaat op 1 december precies 50 jaar en dat vieren we! In de week van 25 november tot en met 1 december bruist het van de feestelijkheden in ons huis. Maandagochtend 3 juni gaven de heer Van der Molen, de oudste bewoner, en mevrouw Groot Haar, de bewoner die het langst in ons huis woont, het startschot van het lustrumjaar. Ze onthulden een doek met daarop foto’s van de bouw van ’t Dijkhuis, 50 jaar geleden.

  ,,Het is een prachtig doek”, zegt de heer Van der Molen. De bijna 100-jarige bewoner vond het een eer om het doek samen met mevrouw Groothaar te onthullen. ,,Ik had het oude Dijkhuis nog nooit gezien. Leuk om daar nu een beeld van te hebben. En, we moesten er nog hard aan trekken, hoor voordat het doek viel. Ik ben er nog moe van”, laat hij lachend weten.

  Expositie

  Na de onthulling was er koffie met gebak voor alle bewoners. ,,50 jaar Dijkhuis, daar moeten we aandacht aan schenken”, vindt Jackie van Beek. ,,Daarom werken we nu met een dertigtal medewerkers en vrijwilligers aan een mooi programma voor de lustrumweek in november. Onderdeel van de week is een expositie over ’t Dijkhuis. Dit doek is de eerste van een serie. De komende maanden verschijnen er meer doeken in de tuin. Dus houd het in de gaten.”

  Oudste bewoner

  De heer Van der Molen is niet voor niets uitgekozen om het doek te onthullen. Hij is  met zijn 99 jaar de oudste bewoner van ’t Dijkhuis. Over drie maanden wordt hij 100. Hij is vastbesloten om deze leeftijd te halen. ,,Mijn zus is 100 jaar en zes maanden oud geworden”, zegt hij. ,,Dat record wil ik verbreken”. Op het moment van het interview is de heer Van der Molen ontzettend fit en spraakzaam. Vol enthousiasme vertelt hij over het werk dat hij als landbouwkundig ingenieur in de Pacific heeft gedaan. Maar liefst 35 jaar woonde en werkte hij in het buitenland.

  Reizen

  Maar ook na zijn pensioen reisde hij de wereld over. ,,Ik heb in 1985 met mijn toenmalige vrouw een groot aantal plaatsen bezocht waar ik ooit gewerkt had. Dat was een mooie ervaring. De laatste 11 jaar, voordat ik hier kwam, woonde ik in Frankrijk in de buurt va Geneve. Helaas werd er bij mijn vrouw alzheimer geconstateerd. De Franse specialist raadde ons aan om voor haar verzorging terug naar Nederland te gaan. Zo kwamen we in Huize Salland terecht. Daar hebben we acht maanden gewoond. Mijn vrouw wilde graag in de tuin werken en dat was daar niet mogelijk. Via vrienden in Diepenveen werden we geattendeerd op ‘t Dijkhuis. Na een tijdelijk verblijf aan de Kerkdijk, waar we inderdaad een tuin hadden, kwamen we toch al snel terecht in ’t Dijkhuis. Het werken in de tuin was al snel niet meer mogelijk en mijn vrouw had intensieve zorg nodig. Zo ben ik hier terecht gekomen.”

  Gezond eten

  Het recept om 100 jaar te worden, heeft de heer Van der Molen wel. Veel fruit eten en een goede balans zoeken tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. ,,Dat doe ik mijn hele leven al en ik voel me daar gezond bij”, laat hij weten. ,,Ik vermaak me nog prima. Kijk veel sport, lees  boeken op de e-reader, check dagelijks het nieuws op mijn computer en iedere donderdag komt mijn zoon langs. Als het mooi weer is, dan zit ik op mijn terrasje buiten. Ik heb het hier prima naar mijn zin en ik ga voor de 100 jaar en meer dan zes maanden!”

  Lees meer
 • De heer De Boer

  Veel aandacht voor elkaar

  De heer De Boer woont al 8 jaar in ’t Dijkhuis en vertelt aan de stamtafel enthousiast over zijn ervaringen. Hij vermaakt zich prima en vindt het mooi dat cliënten ook goed voor elkaar zorgen.

  Aandacht en meeleven
  ,,Ik kwam hier wonen omdat mijn vrouw intensieve zorg nodig had. Ze leed aan dementie. Mijn ervaring is dat de mensen uit de zorg hun best doen snel te komen als je ze nodig hebt. Dat lukt natuurlijk niet altijd, maar dat begrijp ik. Het meest onder de indruk ben ik van de aandacht en ondersteuning die ik kreeg toen zij overleed. Ze hebben haar destijds afgelegd en deden dat op zo’n mooie manier. Daar heb ik geen woorden voor. Na het overlijden leefde iedereen mee. Met een gebaar, een lief woord of een arm om me heen. Dat was heel fijn en heb ik zeer gewaardeerd.”

  Gezelligheid en humor
  ,,Er is in de laatste drie jaar veel veranderd. Er zijn mooie aanpassingen in het gebouw gerealiseerd. Nu is er meer ruimte in de Rotonde. En de zitjes in de hal vind ik geweldig. Het is zo gezellig om daar met een paar mensen koffie te drinken en te kletsen. De medewerkers zijn niet alleen professioneel, maar hebben ook altijd tijd voor een praatje of een grapje. Dat vind ik zo leuk aan dit huis. Er is veel humor. Daar houd ik van!”

  Vrijheid
  Ik heb hier heel veel vrijheid. Ik mag zelfs mijn eigen visje bakken als ik daar zin in heb. De kookclub is helemaal fantastisch! Er is hier genoeg te doen. Ik mag in het voorjaar en de zomer de vissen in de vijver van de binnentuin verzorgen. Dat doe ik graag. Er wordt ook veel georganiseerd. Spelletjesavonden, muziek, voorstellingen en gezellige etentjes in de Rotonde. Ik kom hier echt niets tekort. Iedereen krijgt de ruimte om activiteiten te doen die hij of zij graag wil doen.”

  Zorgen voor elkaar
  ,,Wat mij altijd weer opvalt, is dat de mensen die hier wonen ook voor elkaar zorgen. Als ze zien dat het met iemand niet goed gaat, geven ze meteen een signaal aan de verzorging. Het is hier dus niet alleen gezellig, maar er is ook een liefdevolle sfeer onder de bewoners.”

  Lees meer

insturen

deel uw verhaal

Wij vinden uw mening belangrijk en horen graag uw verhalen, ervaringen of andere zaken over ’t Dijkhuis. We waarderen het dan ook als u uw verhaal of ervaring wilt delen met ons. Stuur het in en wie weet vindt u uw verhaal terug op deze pagina!