Dijkhuis

Verhalen

Wat anderen over ons zeggen

 

Wonen, werken, leren en werken als vrijwilliger: het gebeurt allemaal dagelijks in ‘t Dijkhuis, En dat levert mooie ervaringen en verhalen op. Onze cliënten, medewerkers, stagiairs en vrijwilligers vertellen graag hun verhaal over ’t Dijkhuis. Laat u verrassen!

 

 

Stichting Woon-, Zorg-,
En Dienstencentrum ’t Dijkhuis
Gorsselseweg 2
7437BE Bathmen

0570 541 644
info@hetdijkhuis.nl

Bewoners

 • Mirjam Schreuders

  Mevrouw Obdeijn geniet als ‘stamgast’ bijna dagelijks van de gezelligheid aan de stamtafel

  Je kan er niet omheen als je ’t Dijkhuis inloopt: de stamtafel. Een gezellige houten tafel in de centrale hal met een bloemetje erop en een gezellig keuvelende groep mensen eromheen. Genietend van een kop koffie of een ander drankje met iets lekkers, maar vooral ook genietend van elkaar. Bewoners, vrijwilligers, medewerkers, familieleden van bewoners: iedereen schuift aan. Een mooi ontmoetingspunt. In de namiddag is de stamtafel sowieso bezet: dan schuiven de vaste gasten aan om samen de broodmaaltijd te eten en spelletjes te doen. Dit alles onder leiding van onder andere Sandra Raamsman.

  ,,In november vorig jaar zijn we hiermee gestart”, vertelt Sandra enthousiast. ,,We wilden graag tussen half 5 en half 9 ’s avonds een gezellige activiteit voor de bewoners op poten zetten. En wat is er gezelliger dan met elkaar eten aan de stamtafel en daarna koffie drinken en spelletjes doen? Of gewoon met elkaar bijkletsen onder het genot van de broodmaaltijd? Vanaf het moment dat we dit hebben opgezet, hadden we een leuke vaste groep bewoners die aanschuift. Soms zijn het er vijf, maar soms ook meer dan tien. Maar altijd is het gezellig!”

  Mevrouw Obdeijn is vaste gast en geniet er bijna dagelijks van. ,,We zijn op leeftijd en minder mobiel”, zegt ze. ,,Maar we willen wel graag gezelligheid en elkaar ontmoeten. De stamtafel is daar heel geschikt voor. Ik geniet er altijd enorm van. Soms help ik andere bewoners met het eten van hun boterham en soms hebben we hele mooie gesprekken. Een fijne manier om de dag af te sluiten.”

  De drie verzorgenden die verantwoordelijk zijn voor de stamtafel organiseren dagelijks een aantal activiteiten. ,,Gisteren speelden we een spel met kaartjes waarop vragen van vroeger staan”, licht Sandra toe. ,,Er staan dan vragen op als: wat trakteerde je vroeger als je jarig was op school? Dan komt het gesprek ineens op ‘ulevellen’ en werd er spontaan een lied ingezet dat over deze ulevellen gaat. De sfeer zat er meteen goed in!”

  ,,Je moet het zelf gezellig maken in het leven”, zegt mevrouw Obdeijn. ,,En dat doen we hier in ‘t Dijkhuis zeker. Daar krijgen we ook alle gelegenheid voor. En dat waardeer ik heel erg. Ik doe mee met bloemschikken, ga soms met een vrijwilliger wandelen en als ik naar mijn achterkleinkinderen in Brabant wil, dan kan dat ook geregeld worden. Laatst ben ik daar met de rolstoelbus van ’t Dijkhuis naar toe geweest. Fantastisch! Heb een geweldig mooie dag gehad. Ik hoop dat nog vaak te kunnen doen.”

  ,,Er is hier ook echt aandacht voor ons als bewoners en voor elkaar”, gaat mevrouw Obdeijn verder. ,,Als er iemand niet aanwezig is bij de stamtafel dan wordt diegene ook echt gemist. We delen met elkaar onze persoonlijke verhalen en als er een bewoner overleden is of erg ziek is, dan staan we daar met z’n allen ook bij stil. Wat dat betreft boffen we dat we hier mogen wonen. Het enige dat ik mis, is mijn tuin. Maar ja, je kan ook niet alles hebben. Ik ben meer dan tevreden met hoe ik hier nog mijn leven kan leiden met gezelligheid en leuke uitjes.”

   

  Lees meer
 • Mirjam Schreuders

  Passie voor pony’s en tijd voor elkaar

  Hij straalt nog steeds, als hij vertelt over die zaterdag dat er ineens speciaal voor hem een Shetland pony voor de deur van ’t Dijkhuis stond. ,,Dit vergeet ik nooit meer”, zegt de heer Tuitert. Sinds mei vorig jaar woont hij samen met zijn vriendin in ’t Dijkhuis. Meer dan 30 jaar heeft hij een boerenbedrijf gehad en bracht hij met zijn paard en wagen dagelijks de melk naar de melkfabriek in Bathmen. Sinds hij in ’t Dijkhuis woont, mist hij zijn pony’s. Verzorgende Wendy Kappert bezorgde hem een verrassing.

  ,,Als ik bij de heer Tuitert kwam om hem te verzorgen, spraken we altijd over pony’s en paarden”, vertelt ze enthousiast. ,,ik merkte dat hij echt een passie voor pony’s heeft en dat hij de dieren mist. Ineens kwam er in mijn hoofd een plannetje op. Wij hebben zelf een ontzettend lieve Shetland pony waarop mijn dochter rijdt. Ik dacht ‘zou ik een keer de pony mee naar ’t Dijkhuis kunnen nemen?’. Ik legde het idee voor aan Jackie van Beek en mijn leidinggevende. Zij waren meteen enthousiast. Als ik de veiligheid in acht zou nemen, dan mocht ik het regelen.”

  Verrassing
  Wendy voegt de daad bij het woord en ging met dochter en pony naar ’t Dijkhuis. En zo stond er op een zonnige zaterdag ineens een Shetland voor de deur. Speciaal voor de heer Tuitert. ,,Ik wist van niks”, zegt hij. ,,Ik ging gewoon beneden koffie drinken en ineens mocht ik mee naar buiten. En daar stond de pony. Een prachtig beest. Ik heb met hem aan de halter gelopen. De pony is zelfs nog even binnen in de Rotonde geweest, zodat de andere bewoners hem ook konden zien en aaien. Dit vergeet ik nooit meer!”

  Emotioneel
  ,,Het was zo mooi om te zien”, zegt Wendy. ,,Hij werd helemaal emotioneel en merkte niet meer wat er in zijn omgeving gebeurde. Hij ging helemaal op in de pony. En nog mooier is dat deze gebeurtenis ervoor gezorgd heeft dat zijn kinderen dit als aanleiding zagen om hem weer eens een keer een middagje mee naar huis te nemen om zijn eigen paarden en pony’s te zien. Zij zagen hoe gelukkig hij ervan werd en durfden het aan om hem mee te nemen. Mooier kan het niet!”

  Tijd voor elkaar
  De ontmoeting tussen de heer Tuitert en de pony van Wendy staat niet op zichzelf. ’t Dijkhuis heeft een wensenboom. Hierin kunnen bewoners aangeven wat ze graag nog willen doen. ,,Zo is er een bewoner die graag nog naar de zandsculpturen wil”, vertelt Wendy. ,,Dat wordt momenteel geregeld. Gelukkig hebben we de nieuwe rolstoelbus. Nu is er zoveel meer mogelijk. We maken uitstapjes naar de Holterberg, naar de IJssel of naar een terrasje. Met dank ook aan de vele vrijwilligers die de bus willen besturen of ons met andere dingen willen helpen. Zo maken we daadwerkelijk tijd voor de bewoners en maken we ze blij!

  Lees meer

insturen

deel uw verhaal

Wij vinden uw mening belangrijk en horen graag uw verhalen, ervaringen of andere zaken over ’t Dijkhuis. We waarderen het dan ook als u uw verhaal of ervaring wilt delen met ons. Stuur het in en wie weet vindt u uw verhaal terug op deze pagina!