Dijkhuis

’t Dijkhuis bestaat 50 jaar en dat hebben we groots gevierd!

Feestweek van 25 november tot en met 1 december was grandioos!

 

Op 1 december dit jaar is ons huis 50 jaar geworden. Een halve eeuw wonen en zorg voor ouderen in en rond Bathmen, dat was reden voor een feest. Van maandag 25 november tot en met zondag 1 december bruiste het dan ook van de feestelijke activiteiten in ons huis. Lees hier de verhalen over alle mooie activiteiten die we met elkaar mochten beleven. Het was een grandioze feestweek vol gezelligheid en saamhorigheid. Iets om met plezier op terug te kijken!

Het Dijkhuis in aanbouw

Lustrum blog

 • Mirjam Schreuders

  Een vlammende vrijwilligersmiddag met als kers op de taart de lancering van het boek De Schatten van Bathmen

  Een volle zaal vrijwilligers, een vlammend programma en als kers op de taart de lancering van het boek van Nathalie Steffens: dat waren de ingrediënten van een fantastische middag voor alle vrijwilligers van ’t Dijkhuis. De meer dan 100 vrijwilligers werden terecht in het zonnetje gezet en genoten zichtbaar van de ontmoeting met elkaar en van het programma.

  Het begon meteen al goed bij binnenkomst in het Cultuurhuus Braakhekke. Alle vrijwilligers werden verrassend verwelkomd door de chique ‘hofdame’ Marie Antoinette en kregen meteen een kop koffie met een feestelijk gebakje aangeboden. Verwachtingsvol zocht iedereen een plekje in de zaal. Vooraan zitten vier dames die allemaal vrijwilligerswerk doen aan de receptiebalie. ,,We hebben zin in deze middag”, zegt Helen Jansen. ,,Ik werk al 25 jaar als receptioniste en de vrijwilligersmiddagen zijn altijd leuk. Ik ben benieuwd wat er vandaag op het programma staat.”

  Jubilarissen

  Jackie van Beek opent de bijeenkomst en benadrukt hoe belangrijk de vrijwilligers voor ’t Dijkhuis zijn. ,,Jullie zorgen voor de kers op de taart voor onze bewoners”, zegt ze. ,,En daarom verdienen jullie het om deze middag in het zonnetje gezet te worden.” Vervolgens worden Jo Haverhorst, Ineke Dommerholt, Gerard Fransen, Hennie Steging en Dinie Hillebrand naar voren geroepen. Zij zijn allemaal jubilarissen. Jo, Ineke en Gerard doen al tien jaar vrijwilligerswerk in ’t Dijkhuis en Hennie en Dinie doen dat al 25 jaar. Zij kregen allemaal een bos bloemen, een cadeaubon en werden toegezongen door hofdame Marie Antoinette, die speciaal voor hen een lied geschreven heeft.

  Glasentertainer

  Met een megagrote vlam start glasentertainer Willem Buyse zijn show. Iedereen zit meteen op het puntje van zijn of haar stoel. Wat gaat er gebeuren? Met behulp van een vlam van 2000 graden celsius en door zelf in het verwarmde glas te blazen, maakt Willem supermooie sierkelken. Hij legt uit hoe het glasblazen werkt en hoe glas zich als stof gedraagt bij extreme hitte. Als klap op de vuurpijl maakt hij samen met een vrijwilliger een hanger voor waxinelichtjes en aan het einde van zijn show een prachtige glazen bol met daarin een klein baby’tje in de baarmoeder. Ademloos kijkt iedereen toe en de vele bewonderende uitroepen vanuit de zaal is duidelijk dat de show in goede aarde valt.

  Filmpje glasblazen

  De schatten van Bathmen

  En dan is het tijd voor de lancering van een boek dat door Nathalie Steffens, een van de vrijwilligers van ’t Dijkhuis, geschreven is. Uitgever George Diepenmaat vertelt hoe het boek met de titel ‘De schatten van Bathmen’ tot stand gekomen is. Nathalie schreef al een tijdje spontaan columns die gepubliceerd werden op de website van ’t Dijkhuis, op Facebook en in de Bathemse krant. Omdat de reacties op deze columns heel positief waren, ontstond het idee om er een boek van te maken en benaderde Jackie van Beek hem om het boek te gaan uitgeven. ,,Een mooi project met een prachtig boek als resultaat”, laat George weten.

  Ode aan de vrijwilliger

  ,, Het boek is een ode aan de vrijwilliger”, legt Jackie uit. ,,Het is een prachtig boek geworden met herkenbare verhalen over het vrijwilligerswerk en wat je daarin allemaal tegen komt.” Het boek is geïllustreerd door Riet Lieferink. ,,Ik heb op deze tien panelen herinneringen uit mijn leven geschilderd”, vertelt ze. ,,Een aantal van deze schilderijen passen perfect bij de verhalen van Nathalie, ook al verbeelden ze niet letterlijk de tekst.”

  De eindredactie van het boek is gedaan door Sander Grootendorst. Hij noemt de totstandkoming van dit boek een uniek project. ,,De teksten van Nathalie zijn onbevangen”, vindt hij. ,,Ze bevatten humor, emotie en soms ook verbazing en twijfel. En dat maakt de verhalen zo persoonlijk.” Nathalie zelf is erg blij met het boek. ,,Ik ben eigenlijk spontaan mijn ervaringen als vrijwilliger gaan opschrijven”, vertelt ze. ,,Ik deed dat omdat ik wist dat ’t Dijkhuis meer vrijwilligers nodig heeft en hoopte dat mijn verhalen anderen zouden overhalen om ook vrijwilligerswerk te gaan doen. Dat het nu uiteindelijk tot een boek geleid heeft, is geweldig. Ik ben trots op het resultaat. Het is een prachtig boek geworden. De illustraties maken het helemaal af en geven de lezer de ruimte om de eigen fantasie de vrije loop te laten.”

  Lang mag ze blijven

  Aan het eind van de bijeenkomst staat vrijwilligster Helen Jansen spontaan op. ,,Ik wil graag een woordje van dank richten aan Jackie van Beek”, zegt ze. ,,Namens alle vrijwilligers wil ik laten weten dat wij heel erg blij zijn met Jackie als directeur. Laten we haar daarom toezingen met ‘Lang mag ze blijven’. Dat verdient ze.” De zaal stemt daar meteen mee in en zet op de wijs van ‘Lang zal ze Leven’ meteen het ‘Lang mag ze blijven’ in. Jackie is zichtbaar geroerd door deze spontane dankbetuiging. Een prachtig einde van een geweldige vrijwilligersmiddag.

  Impressie van vandaag:

  Terwijl de vrijwilligers hun eigen programma hadden, kregen de bewoners beautybehandelingen en een high tea. En ze genoten met volle teugen!

  Lees meer
 • Mirjam Schreuders

  Gedichten, verhalen en humor op de tweede lustrumdag

  Vanochtend startten we de tweede lustrumdag met gedichten en verhalen bij de koffie. Mevrouw Klein Lebbink droeg een prachtig gedicht voor en onze collega Marijke las een verhaal voor dat geschreven is door mevrouw Van Schooten. Vanmiddag was het lachen geblazen. Vier collega’s gaven een hilarische voorstelling in de feesttent. Er waren in de voorstelling verhalen over vroeger, er werden spelletjes van vroeger gedaan en bewoners mochten zelf meedoen met het blikjes gooien. Een feest der herkenning voor de meeste bewoners. Ze genoten dan ook zichtbaar! Om het feest compleet te maken kregen ze na afloop van de voorstelling een portie poffertjes. Een geslaagde dag!

  Impressie van deze dag:

  Lees meer

Programma lustrumweek van maandag 25 november tot en met zondag 1 december 2019

Maandag 25 november: opening           

10.00 uur            Opening /burgemeester Deventer, koffie met gebak en start expositie
14.30 uur            Draaiorgel bij ’t Dijkhuis

Dinsdag 26 november: bewoners en expositie 

10.00 uur            Gedicht bij de koffie
14.30 uur            Optreden eigen personeel in dialect
16.30 uur            Poffertjeskraam
Doorlopend        Expositie

Woensdag 27 november: bewoners en vrijwilligers       

10.00 uur            Gedicht bij de koffie
13.00 uur            Vrijwilligersmiddag
14.30 uur            Beautymiddag en High Tea bewoners
Doorlopend        Expositie

Donderdag 28 november: bewoners en stakeholders   

10.00 uur            Gedicht bij de koffie
14.30 uur            Sjaco Anekdotes en snackwagen met friet/frikandel
15.30 uur            Bijeenkomst Stakeholders
Doorlopend        Expositie

Vrijdag 29 november: bewoners en buurt          

10.00 uur            Gedicht bij de koffie
14.30 uur            Optreden Dalia’s in de Rotonde
15.30 uur            High Sweet & Bite, een  High tea voor de buurt
Doorlopend        Expositie

 Zaterdag 30 november: bewoners en medewerkers      

10.00 uur            Gedicht bij de koffie
14.00 uur            Koor van Irma Linkers
19.30 uur            Feest medewerkers en vrijwilligers
00.00 uur            Vuurwerk, toast op een nieuw Dijkhuis tijdperk
Doorlopend        Expositie

Zondag 1 december: bewoners

10.00 uur            Gedicht bij de koffie
12.00 uur            Jubileumbrunch/Bekezangers
Doorlopend        Expositie, laatste dag

 

Expositie

Gedurende de hele week is er een expositie over ’t Dijkhuis door de jaren heen. Aan de hand van doeken met mooie beelden reist u door de historie van ons huis. In de Rotonde kan iedereen die daarin geïnteresseerd is de expositie bezoeken tijdens de lustrumweek. In de tuin van ons huis is nu al een voorproefje te zien van deze expositie.

Foto’s