Dijkhuis

Muziek, theater en High Sweet and Bite

Op de vijfde feestdag van de lustrumweek waren de buren te gast. Zij werden getrakteerd op een heerlijke High Sweet and Bite. Onder de feestelijke klanken van het jazztrio Majestic genoten de buren in de Rotonde van de expositie, de heerlijke zoetigheden en van de onderlinge ontmoeting. Maar uiteraard was er ook een gezellige activiteit voor onze bewoners. Zij genoten in de feesttent van zang en theater van de Dahlia’s. Oude liedjes uit de jaren ’50 en ’60 passeerden de revue.

De Dahlia’s

De feesttent was voor een middag omgedoopt tot een echte jaren ’50 huiskamer. In een decor met gezellige stoelen uit die tijd, een oude radio en een echte hond in de mand vermaakten de dames van de Dahlia’s de bewoners. Onder het genot van een hapje en een drankje gingen zij samen met dit muzikale theaterduo terug in de tijd. Anekdotes en oude liedjes kwamen voorbij en natuurlijk mochten de bewoners verzoeknummers indienen. Een prima middag en onze bewoners hadden het zichtbaar naar de zin en zongen uit volle borst mee.

Goede buren

In de namiddag druppelden de buren binnen. Zij werden verwelkomd met de lekkere, muzikale klanken van een jazztrio en kregen een kop koffie of thee met cake of een slagroomsoes. Jackie van Beek heet iedereen welkom en benadrukt dat het belangrijk is om ‘buurt te maken’. ,,Wij vinden het belangrijk om een goede buur te zijn”, zegt ze vol overtuiging. ,,Want soms hebben we gemak van elkaar, maar soms heeft u misschien ook wel ongemak van ons. En zeker als we straks gaan renoveren en nieuwbouwen is het belangrijk dat u de weg naar ons weet te vinden als zaken niet gaan zoals ze moeten gaan. We houden u uiteraard goed op de hoogte van alle bouwactiviteiten en zullen een klankbordgroep oprichten. Geniet u vandaag van alle lekkernijen, maak een gezellig praatje met ons en met elkaar. En als u straks weg gaat, krijgt u van ons het boek ‘De schatten van Bathmen’. Dit boek bevat een aantal verhalen van Nathalie Steffens waarin zij vertelt over haar ervaringen als vrijwilliger. Een prachtig boek om eens even voor te gaan zitten.  Voor nu wens ik u een hele prettige middag!”

Gemoedelijk

En genieten, dat deden ze. Iedereen deed zich tegoed aan de heerlijke warme en koude hapjes en kletsten lekker bij met elkaar en met de medewerkers van ‘t Dijkhuis.  ,,Ik woon nu 2,5 jaar hier in de buurt”, vertelt de heer Kleine Schaars die geïnteresseerd langs de expositie loopt. ,,Dit is een mooie gelegenheid om mijn buren weer eens te ontmoeten en de contacten aan te halen. Mijn vrouw en ik werken nog iedere dag, dus we zien de buren niet zo vaak.” Op de vraag wat hij van ’t Dijkhuis vindt antwoordt hij volmondig dat hij het een goede buur vindt. ,,De sfeer is gemoedelijk, dat voel je meteen als je binnen komt. Als ik straks stop met werken, wil ik hier vrijwilligerswerk doen”, laat hij weten. ,,En als het zo ver is dat ik zorg nodig heb, dan wil ik hier gaan wonen. Ik ga me binnenkort al op de wachtlijst laten zetten.”

‘t Dijkhuis blijft in je hart

Een andere buurtbewoner, mevrouw Kluin, woont al meer dan 50 jaar vlakbij ‘t Dijkhuis. Zij heeft het huis zien bouwen. ,,Ik ken ’t Dijkhuis al vanaf het begin”, vertelt ze terwijl ze van haar koffie geniet. ,,Ik vind het een geweldig huis. Mijn broer heeft hier gewoond en heeft het altijd goed gehad. De sfeer is warm en zorgzaam.” Mevrouw Steenhuis geniet ondertussen van de expositie en loopt langzaam langs alle doeken. ,,Ik zie mezelf terug op meerdere foto’s”, vertelt ze. ,,Ik heb hier vroeger in het bestuur gezeten, dus er komen weer veel herinneringen boven. Dit huis blijft echt altijd in je hart zitten.”