Dijkhuis

Een vlammende vrijwilligersmiddag met als kers op de taart de lancering van het boek De Schatten van Bathmen

Een volle zaal vrijwilligers, een vlammend programma en als kers op de taart de lancering van het boek van Nathalie Steffens: dat waren de ingrediënten van een fantastische middag voor alle vrijwilligers van ’t Dijkhuis. De meer dan 100 vrijwilligers werden terecht in het zonnetje gezet en genoten zichtbaar van de ontmoeting met elkaar en van het programma.

Het begon meteen al goed bij binnenkomst in het Cultuurhuus Braakhekke. Alle vrijwilligers werden verrassend verwelkomd door de chique ‘hofdame’ Marie Antoinette en kregen meteen een kop koffie met een feestelijk gebakje aangeboden. Verwachtingsvol zocht iedereen een plekje in de zaal. Vooraan zitten vier dames die allemaal vrijwilligerswerk doen aan de receptiebalie. ,,We hebben zin in deze middag”, zegt Helen Jansen. ,,Ik werk al 25 jaar als receptioniste en de vrijwilligersmiddagen zijn altijd leuk. Ik ben benieuwd wat er vandaag op het programma staat.”

Jubilarissen

Jackie van Beek opent de bijeenkomst en benadrukt hoe belangrijk de vrijwilligers voor ’t Dijkhuis zijn. ,,Jullie zorgen voor de kers op de taart voor onze bewoners”, zegt ze. ,,En daarom verdienen jullie het om deze middag in het zonnetje gezet te worden.” Vervolgens worden Jo Haverhorst, Ineke Dommerholt, Gerard Fransen, Hennie Steging en Dinie Hillebrand naar voren geroepen. Zij zijn allemaal jubilarissen. Jo, Ineke en Gerard doen al tien jaar vrijwilligerswerk in ’t Dijkhuis en Hennie en Dinie doen dat al 25 jaar. Zij kregen allemaal een bos bloemen, een cadeaubon en werden toegezongen door hofdame Marie Antoinette, die speciaal voor hen een lied geschreven heeft.

Glasentertainer

Met een megagrote vlam start glasentertainer Willem Buyse zijn show. Iedereen zit meteen op het puntje van zijn of haar stoel. Wat gaat er gebeuren? Met behulp van een vlam van 2000 graden celsius en door zelf in het verwarmde glas te blazen, maakt Willem supermooie sierkelken. Hij legt uit hoe het glasblazen werkt en hoe glas zich als stof gedraagt bij extreme hitte. Als klap op de vuurpijl maakt hij samen met een vrijwilliger een hanger voor waxinelichtjes en aan het einde van zijn show een prachtige glazen bol met daarin een klein baby’tje in de baarmoeder. Ademloos kijkt iedereen toe en de vele bewonderende uitroepen vanuit de zaal is duidelijk dat de show in goede aarde valt.

Filmpje glasblazen

De schatten van Bathmen

En dan is het tijd voor de lancering van een boek dat door Nathalie Steffens, een van de vrijwilligers van ’t Dijkhuis, geschreven is. Uitgever George Diepenmaat vertelt hoe het boek met de titel ‘De schatten van Bathmen’ tot stand gekomen is. Nathalie schreef al een tijdje spontaan columns die gepubliceerd werden op de website van ’t Dijkhuis, op Facebook en in de Bathemse krant. Omdat de reacties op deze columns heel positief waren, ontstond het idee om er een boek van te maken en benaderde Jackie van Beek hem om het boek te gaan uitgeven. ,,Een mooi project met een prachtig boek als resultaat”, laat George weten.

Ode aan de vrijwilliger

,, Het boek is een ode aan de vrijwilliger”, legt Jackie uit. ,,Het is een prachtig boek geworden met herkenbare verhalen over het vrijwilligerswerk en wat je daarin allemaal tegen komt.” Het boek is geïllustreerd door Riet Lieferink. ,,Ik heb op deze tien panelen herinneringen uit mijn leven geschilderd”, vertelt ze. ,,Een aantal van deze schilderijen passen perfect bij de verhalen van Nathalie, ook al verbeelden ze niet letterlijk de tekst.”

De eindredactie van het boek is gedaan door Sander Grootendorst. Hij noemt de totstandkoming van dit boek een uniek project. ,,De teksten van Nathalie zijn onbevangen”, vindt hij. ,,Ze bevatten humor, emotie en soms ook verbazing en twijfel. En dat maakt de verhalen zo persoonlijk.” Nathalie zelf is erg blij met het boek. ,,Ik ben eigenlijk spontaan mijn ervaringen als vrijwilliger gaan opschrijven”, vertelt ze. ,,Ik deed dat omdat ik wist dat ’t Dijkhuis meer vrijwilligers nodig heeft en hoopte dat mijn verhalen anderen zouden overhalen om ook vrijwilligerswerk te gaan doen. Dat het nu uiteindelijk tot een boek geleid heeft, is geweldig. Ik ben trots op het resultaat. Het is een prachtig boek geworden. De illustraties maken het helemaal af en geven de lezer de ruimte om de eigen fantasie de vrije loop te laten.”

Lang mag ze blijven

Aan het eind van de bijeenkomst staat vrijwilligster Helen Jansen spontaan op. ,,Ik wil graag een woordje van dank richten aan Jackie van Beek”, zegt ze. ,,Namens alle vrijwilligers wil ik laten weten dat wij heel erg blij zijn met Jackie als directeur. Laten we haar daarom toezingen met ‘Lang mag ze blijven’. Dat verdient ze.” De zaal stemt daar meteen mee in en zet op de wijs van ‘Lang zal ze Leven’ meteen het ‘Lang mag ze blijven’ in. Jackie is zichtbaar geroerd door deze spontane dankbetuiging. Een prachtig einde van een geweldige vrijwilligersmiddag.

Impressie van vandaag:

Terwijl de vrijwilligers hun eigen programma hadden, kregen de bewoners beautybehandelingen en een high tea. En ze genoten met volle teugen!