Dijkhuis

Opening jubileumweek ‘t Dijkhuis vol gezelligheid en saamhorigheid

Het is een drukte van belang in en rond ’t Dijkhuis op maandagmorgen 25 november. Bewoners maken zich klaar voor de opening van de jubileumweek en nemen vol verwachting plaats in de bomvolle en mooi versierde feesttent. Medewerkers laveren met bladen koffie en gebak tussen alle drukte door en vrijwilligers zorgen dat bewoners die minder goed ter been zijn ook een mooi plaatsje krijgen. Het is aan alles te zien en te voelen: het feest ter ere van het 50-jarig bestaan gaat beginnen en iedereen heeft er zin in!

Rond 10 uur heet directeur Jackie van Beek iedereen welkom. ,,’t Dijkhuis groeit en bloeit, dat zien we ook nu weer”, zegt ze lachend in haar openingswoord. ,,Wat fijn dat er zoveel bewoners, medewerkers, vrijwilligers, bestuursleden van de stichting Vrienden en leden van de Raad van Toezicht aanwezig zijn. En natuurlijk een speciaal woord van welkom voor burgemeester Ron König die straks de week en de expositie officieel opent.” Jackie bedankt daarna iedereen die zich ingespannen heeft voor het organiseren van deze week. ,,Van het versieren van de feesttent tot het maken van de bogen en bloemstukken, alles is door medewerkers gemaakt”, zegt ze vol trots. ,,En dat symboliseert de saamhorigheid van ons huis.”

Opening burgemeester
De burgemeester vindt het een eer om bij de opening van de jubileumweek te mogen zijn en staat stil bij het feit dat de zorg 50 jaar geleden heel anders georganiseerd was. ,,De mensen die hier toen kwamen wonen, waren meestal nog fit en hadden weinig zorg nodig”, zegt hij. ,,Dat is nu anders. Als u hier woont, heeft u zeer waarschijnlijk zorg nodig. En dan is het fantastisch dat u in een huis als ’t Dijkhuis woont. Er wordt hier veel aandacht aan het welzijn van de bewoners besteed. Er worden veel activiteiten georganiseerd, er zijn goede faciliteiten en – voegt hij er lachend aan toe – de dames kunnen zelfs hun nagels laten lakken.” Hij tipt kort de komende nieuwbouw en renovatie aan. ‘’Er komen spannende tijden”, zegt hij. ,,Maar het kan ook heel leuk zijn. Er valt in zo’n periode van alles te beleven, als je maar rekening houdt met elkaar. En dat is ’t Dijkhuis wel toevertrouwd. Ik wens jullie allen een mooi feest en een fijn verblijf in ’t Dijkhuis”, besluit hij zijn speech.

Een boom van de Raad van Toezicht
Jannie Lozeman, voorzitter van de Raad van Toezicht, neemt vervolgens het woord. Zij is trots op
’t Dijkhuis. ,,In dit huis staat de bewoner echt altijd centraal”, benadrukt ze. ,,Dat koesteren wij als Raad van Toezicht. In Bathmen zijn veel mensen verbonden met ons huis. Dat hebben we met elkaar in de afgelopen 50 jaar opgebouwd. En dat is waardevol en moet behouden blijven.” Zij biedt namens de Raad van Toezicht een boom aan. ,,Een boom staat symbool voor heel veel zaken”, legt zij uit. ,,De bewoners kunnen in de zomer genieten van de schaduw, de boom kan wortelen zoals ’t Dijkhuis dat is in de gemeenschap van Bathmen en de boom heeft onderhoud nodig.” Jackie neemt de boom in ontvangst en benadrukt dat deze een mooie plek krijgt in de nieuw aan te leggen tuin.

De cliënten aan het woord
Namens de cliëntenraad spreekt voorzitter Mark de Boer iedereen toe. Hij legt uit dat er 50 jaar geleden nog geen Cliëntenraad was. Die is pas zo’n 20 jaar geleden opgericht. ,,Wij praten mee, stellen verbeteringen voor en geven adviezen aan de directie”, vertelt hij. ,,Wij merken dat alle bewoners zeer tevreden zijn over ’t Dijkhuis, want we krijgen niet veel klachten. En het wordt in de toekomst nog beter en mooier, als de renovatie en nieuwbouw gereed zijn. U zit hier goed”, besluit hij zijn speech.” En dan is het woord aan bewoner Herman Rietman. Hij heeft speciaal voor het lustrum zelf een prachtig kunstwerk gemaakt. Een schilderij met foto’s en teksten over alle activiteiten die in ’t Dijkhuis plaatsvinden. Jackie neemt het schilderij in ontvangst en geeft aan dat ze er een mooie plaats voor gaat zoeken.

Opening expositie met onthulling doek 100-jarigen
Onderdeel van de jubileumweek is een expositie over 50 jaar Dijkhuis. Henk Nijenhuis en drie collega’s stelden deze expositie met honderden foto’s samen. De burgemeester onthult met hulp van mevrouw Tibboel het expositiedoek waarop alle 100-jarigen van ’t Dijkhuis staan. De openingsceremonie wordt afgesloten met een speciaal lied over ’t Dijkhuis dat geschreven is door bewoner Riek Stegink. Alle aanwezigen zingen enthousiast mee en met een feestelijke toast op het jubileum is de week officieel geopend.

Impressie van de opening: