Dijkhuis

Verpleegkundige Dominique vervult haar adviesrol met ‘verve’

Ze startte als stagiair en werkt nu al sinds oktober 2018 als verpleegkundige bij ’t Dijkhuis. Dominique Dijkman loopt niet weg voor haar verantwoordelijkheden, houdt van aanpakken en staat stevig in haar schoenen. De functie verpleegkundige met adviesrol is haar op het lijf geschreven. Vol enthousiasme vertelt ze over haar werk, haar collega’s en de bewoners.

,,Als verpleegkundige wordt je voor alle teams en afdelingen ingezet”, vertelt Dominique. ,,Dat heeft als voordeel dat je alle bewoners kent. En dat is ook nodig, omdat wij als verpleegkundigen ook de rol van adviseur of vraagbaak hebben. Verzorgenden kunnen ons bellen als ze twijfelen over bepaalde zaken of als er handelingen gedaan moeten worden die zij niet mogen doen, bijvoorbeeld het zetten van een vlindernaald of een mannen katheter. Als je de bewoner kent, kan je beter beoordelen wat er gedaan moet worden.”

Adviesrol
Verpleegkundigen werken binnen ’t Dijkhuis gewoon mee met de Verzorgenden, maar hebben daarnaast dus ook de rol van adviseur. Collega’s kunnen hen vragen stellen over medicatie of over zaken waar ze aan twijfelen, bijvoorbeeld bepaald gedrag van een bewoner. Ook worden de verpleegkundigen ingeschakeld om te beoordelen of iemand naar de huisarts moet of dat de verpleegkundige het zelf kan oplossen. ,,Op dinsdag en woensdag bezoeken de huisartsen ons huis”, vertelt Dominique. ,,Wij nemen de huisartsenlijsten door, welke bewoners er voor deze week op staan en beoordelen of het deze week nodig is dat de huisarts bij hen langs gaat. Dat scheelt weer tijd voor de huisartsen.”

Blijven leren
Dominique wil graag nog verder leren en gaat in de toekomst ook anderen scholen. ,,We hebben net allemaal bijscholingen gehad en kunnen zodra de oefenmaterialen binnen zijn, ook onze collega’s bij gaan scholen met bijvoorbeeld wondzorg, injecteren en stoma’s verzorgen. Dat is leuk om te doen. Ook zijn we bezig met het oefenen met het gebruik van de subcutane pomp die we gebruiken voor bewoners in de terminale fase. Nu doet Carinova dat nog, straks kunnen we die zelf bedienen. En ook wil ik graag zelf nog een aanvullende opleiding gaan doen. De verdieping opzoeken. Ik denk aan een opleiding tot verpleegkundig specialist of praktijkondersteuner van de huisarts. Gelukkig biedt ’t Dijkhuis voldoende opleidingsmogelijkheden.”

Mooi team
Dominique is zeer tevreden over het werken in ’t Dijkhuis. ,,Er werken fijne mensen, de sfeer is gemoedelijk en iedereen is bereid om elkaar te helpen. Er staat een mooi team. Als ik een vervelende of lastige situatie met een bewoner heb gehad, dan kan ik die ervaring delen met mijn collega’s. Of als ik even wil sparren over een vraagstuk, dan kan dat. Zelfs met de directeur of met mijn leidinggevende. Zij maken altijd tijd voor je. Dat is heel prettig. Je voelt je hier echt welkom.”