Dijkhuis

Passie voor pony’s en tijd voor elkaar

Hij straalt nog steeds, als hij vertelt over die zaterdag dat er ineens speciaal voor hem een Shetland pony voor de deur van ’t Dijkhuis stond. ,,Dit vergeet ik nooit meer”, zegt de heer Tuitert. Sinds mei vorig jaar woont hij samen met zijn vriendin in ’t Dijkhuis. Meer dan 30 jaar heeft hij een boerenbedrijf gehad en bracht hij met zijn paard en wagen dagelijks de melk naar de melkfabriek in Bathmen. Sinds hij in ’t Dijkhuis woont, mist hij zijn pony’s. Verzorgende Wendy Kappert bezorgde hem een verrassing.

,,Als ik bij de heer Tuitert kwam om hem te verzorgen, spraken we altijd over pony’s en paarden”, vertelt ze enthousiast. ,,ik merkte dat hij echt een passie voor pony’s heeft en dat hij de dieren mist. Ineens kwam er in mijn hoofd een plannetje op. Wij hebben zelf een ontzettend lieve Shetland pony waarop mijn dochter rijdt. Ik dacht ‘zou ik een keer de pony mee naar ’t Dijkhuis kunnen nemen?’. Ik legde het idee voor aan Jackie van Beek en mijn leidinggevende. Zij waren meteen enthousiast. Als ik de veiligheid in acht zou nemen, dan mocht ik het regelen.”

Verrassing
Wendy voegt de daad bij het woord en ging met dochter en pony naar ’t Dijkhuis. En zo stond er op een zonnige zaterdag ineens een Shetland voor de deur. Speciaal voor de heer Tuitert. ,,Ik wist van niks”, zegt hij. ,,Ik ging gewoon beneden koffie drinken en ineens mocht ik mee naar buiten. En daar stond de pony. Een prachtig beest. Ik heb met hem aan de halter gelopen. De pony is zelfs nog even binnen in de Rotonde geweest, zodat de andere bewoners hem ook konden zien en aaien. Dit vergeet ik nooit meer!”

Emotioneel
,,Het was zo mooi om te zien”, zegt Wendy. ,,Hij werd helemaal emotioneel en merkte niet meer wat er in zijn omgeving gebeurde. Hij ging helemaal op in de pony. En nog mooier is dat deze gebeurtenis ervoor gezorgd heeft dat zijn kinderen dit als aanleiding zagen om hem weer eens een keer een middagje mee naar huis te nemen om zijn eigen paarden en pony’s te zien. Zij zagen hoe gelukkig hij ervan werd en durfden het aan om hem mee te nemen. Mooier kan het niet!”

Tijd voor elkaar
De ontmoeting tussen de heer Tuitert en de pony van Wendy staat niet op zichzelf. ’t Dijkhuis heeft een wensenboom. Hierin kunnen bewoners aangeven wat ze graag nog willen doen. ,,Zo is er een bewoner die graag nog naar de zandsculpturen wil”, vertelt Wendy. ,,Dat wordt momenteel geregeld. Gelukkig hebben we de nieuwe rolstoelbus. Nu is er zoveel meer mogelijk. We maken uitstapjes naar de Holterberg, naar de IJssel of naar een terrasje. Met dank ook aan de vele vrijwilligers die de bus willen besturen of ons met andere dingen willen helpen. Zo maken we daadwerkelijk tijd voor de bewoners en maken we ze blij!