Dijkhuis

Mevrouw Obdeijn geniet als ‘stamgast’ bijna dagelijks van de gezelligheid aan de stamtafel

Je kan er niet omheen als je ’t Dijkhuis inloopt: de stamtafel. Een gezellige houten tafel in de centrale hal met een bloemetje erop en een gezellig keuvelende groep mensen eromheen. Genietend van een kop koffie of een ander drankje met iets lekkers, maar vooral ook genietend van elkaar. Bewoners, vrijwilligers, medewerkers, familieleden van bewoners: iedereen schuift aan. Een mooi ontmoetingspunt. In de namiddag is de stamtafel sowieso bezet: dan schuiven de vaste gasten aan om samen de broodmaaltijd te eten en spelletjes te doen. Dit alles onder leiding van onder andere Sandra Raamsman.

,,In november vorig jaar zijn we hiermee gestart”, vertelt Sandra enthousiast. ,,We wilden graag tussen half 5 en half 9 ’s avonds een gezellige activiteit voor de bewoners op poten zetten. En wat is er gezelliger dan met elkaar eten aan de stamtafel en daarna koffie drinken en spelletjes doen? Of gewoon met elkaar bijkletsen onder het genot van de broodmaaltijd? Vanaf het moment dat we dit hebben opgezet, hadden we een leuke vaste groep bewoners die aanschuift. Soms zijn het er vijf, maar soms ook meer dan tien. Maar altijd is het gezellig!”

Mevrouw Obdeijn is vaste gast en geniet er bijna dagelijks van. ,,We zijn op leeftijd en minder mobiel”, zegt ze. ,,Maar we willen wel graag gezelligheid en elkaar ontmoeten. De stamtafel is daar heel geschikt voor. Ik geniet er altijd enorm van. Soms help ik andere bewoners met het eten van hun boterham en soms hebben we hele mooie gesprekken. Een fijne manier om de dag af te sluiten.”

De drie verzorgenden die verantwoordelijk zijn voor de stamtafel organiseren dagelijks een aantal activiteiten. ,,Gisteren speelden we een spel met kaartjes waarop vragen van vroeger staan”, licht Sandra toe. ,,Er staan dan vragen op als: wat trakteerde je vroeger als je jarig was op school? Dan komt het gesprek ineens op ‘ulevellen’ en werd er spontaan een lied ingezet dat over deze ulevellen gaat. De sfeer zat er meteen goed in!”

,,Je moet het zelf gezellig maken in het leven”, zegt mevrouw Obdeijn. ,,En dat doen we hier in ‘t Dijkhuis zeker. Daar krijgen we ook alle gelegenheid voor. En dat waardeer ik heel erg. Ik doe mee met bloemschikken, ga soms met een vrijwilliger wandelen en als ik naar mijn achterkleinkinderen in Brabant wil, dan kan dat ook geregeld worden. Laatst ben ik daar met de rolstoelbus van ’t Dijkhuis naar toe geweest. Fantastisch! Heb een geweldig mooie dag gehad. Ik hoop dat nog vaak te kunnen doen.”

,,Er is hier ook echt aandacht voor ons als bewoners en voor elkaar”, gaat mevrouw Obdeijn verder. ,,Als er iemand niet aanwezig is bij de stamtafel dan wordt diegene ook echt gemist. We delen met elkaar onze persoonlijke verhalen en als er een bewoner overleden is of erg ziek is, dan staan we daar met z’n allen ook bij stil. Wat dat betreft boffen we dat we hier mogen wonen. Het enige dat ik mis, is mijn tuin. Maar ja, je kan ook niet alles hebben. Ik ben meer dan tevreden met hoe ik hier nog mijn leven kan leiden met gezelligheid en leuke uitjes.”