Dijkhuis

‘Krachtpatsers’ van de Krachtklas aan de slag in ‘t Dijkhuis

Iedere vrijdag gonst het van de bedrijvigheid in ’t Dijkhuis. Dat doet het natuurlijk iedere dag, maar op de vrijdagochtend is er extra gezellige drukte. Acht kinderen van de Krachtklas van drie Bathmense Basisscholen werken op verschillende afdelingen van ons huis. En wat doen ze dat goed! Of ze nu de was moeten vouwen of koffie schenken aan de bewoners, ze doen het zichtbaar met plezier en ook nog supergoed! En onze bewoners genieten van de kinderen om hen heen. Een prachtig initiatief waar iedereen blij van wordt.

Juf Pauline Stikker begeleidt deze vrijdag de acht leerlingen en is zelf ook erg enthousiast. ,,We zijn er dit schooljaar mee begonnen”, vertelt ze. ,,Mijn collega Bram Pennings heeft dit opgezet. De Dorpsschool, De Looschool en De Rythmeen doen mee. Het idee achter de Krachtklas is om kinderen van wie de talenten meer op praktisch gebied liggen in hun kracht te zetten. Wekelijks werken ze een paar uur in een bedrijf of instelling. De komende weken zijn ze aan de slag op de verschillende afdelingen van ’t Dijkhuis. Je ziet dat de kinderen het geweldig vinden en opbloeien. Het is echt een opsteker voor ze. Daar kan ik zo van genieten!”

Waardering en zelfvertrouwen
Bram Pennings, leerkracht van groep 7 van de Dorpsschool, vindt dat op elke school er naast een ‘Plusklas’ ook een ‘Krachtklas’ zou moeten zijn. ,,Ieder kind is bijzonder en verdient het om op welk gebied dan ook in zijn of haar kracht gezet te worden”, legt hij vol enthousiasme uit. ,,Een Krachtklas zorgt er natuurlijk niet alleen voor dat praktisch ingestelde kinderen activiteiten doen die aansluiten bij hun manier van leren, maar zorgt er ook voor dat hun zelfvertrouwen en welbevinden groeit. Zij ontdekken hun kwaliteiten. En dat zijn kwaliteiten die hard nodig zijn in onze samenleving! Zij zien in dat iedereen, of je nu leert of werkt met je hoofd, handen en/of hart,  een steentje bijdraagt aan onze maatschappij.  Naast het feit dat ik het fantastisch vind om vier dagen in de week leerkracht te mogen zijn voor mijn groep 7, kijk ik ook elke donderdagmiddag uit naar de vrijdagochtend waarin de Krachtklas samenkomt. De waardering die de kinderen krijgen en wat dit met hen doet, is niet te beschrijven. Kippenvel!”

Leren om met ouderen om te gaan
Zoë Jansen zit in groep 7 van De Looschool en doet mee met de Krachtklas. Zij werkt deze vrijdag op Banekate, de afdeling voor ouderen met onder andere dementie. ,,Ik vind het leuk om op deze afdeling mee te werken”, vertelt Zoë. ,,We wandelen met de bewoners en doen spelletjes. Ik heb hier vooral geleerd om met ouderen om te gaan en vind dat fijn.” Zoë heeft er talent voor, dat is duidelijk. Heel rustig beweegt ze zich tussen de bewoners en vol enthousiasme speelt ze het parachutespel mee. Geduldig raapt ze de ballen die overal heen vliegen op. Een van de bewoners vraagt vooraf aan haar of ze ook meedoet met het spel. Zoë antwoordt bevestigend. ,,Dat vind ik leuk”, zegt de bewoner blij. Meer woorden zijn niet nodig om te laten zien hoe geslaagd dit initiatief is.

Enthousiasme bij ’t Dijkhuis en bij de scholen
,,Ik heb ook niet lang nagedacht of we hieraan mee zouden werken”, laat directeur Jackie van Beek weten. ,,Ik was meteen enthousiast toen Meester Bram bij ons aanklopte en het was dan ook zo geregeld. We geven deze kinderen graag de kans om te laten zien wat ze in hun mars hebben. En dat is heel wat. Dat heb ik al wel gezien!”

Ook initiatiefnemer Meester Bram is tevreden over de samenwerking en hij ziet dat het werkt. ,,Ik ben ’t Dijkhuis ontzettend dankbaar voor deze mogelijkheid”, laat hij weten. ,,Aan het begin van het schooljaar ben ik op bezoek geweest bij bedrijven en instellingen om mijn ‘verkooppraatje’ te houden. Jackie en ik zaten meteen op een lijn en zijn dus deze unieke samenwerking aangegaan. En het werkt. Mooi om te zien!”